Efsane Hackerlar

Siber Dünyanın Çete Lideri: Ehud Tenenbaum

Ehud Tenenbaum, nam-ı diğer “The Analyzer” ya da “Udi”, ABD Hava Kuvvetleri’nin bilgisayarlarından Hamas’ın resmi web sayfasına kadar, siber alanda hacklenmedik platform bırakmayan bir İsrailli hacker. İsmi son olarak ABD ve Kanada’daki çeşitli bankaların hesaplarından milyonlarca doları kendi hesabına aktarmasıyla yeniden gündeme gelen Tenenbaum, 17 yıllık bilgisayar korsanlığı macerasının neredeyse tamamını hakkında verilen tutuklama kararlarından kaçarak geçirmesine rağmen bir türlü iflah olmuyor.

Tüm zamanların siber suç çeşitliliği bakımından “en zengin” eylemlerini gerçekleştiren Ehud Tenenbaum, 1979 yılında İsrail’in Hod HaŞaron kentinde dünyaya geldi. Diğer hacker hikayelerinin aksine, Tenenbaum’un çocukluğu ve siber dünyaya merak salışıyla ilgili detaylar net olarak bilinmiyor. Fakat efsane hackerın ismine ilk kez Pink Pony (Pembe Midilli) adlı hacker grubunun üyeleri arasında rastlıyoruz. Pink Pony’de kendi gibi bilgisayar korsanlarıyla iletişime geçip siber kabiliyetlerini geliştiren ve farklı siber saldırı taktikleri öğrenen Tenenbaum, kısa zamanda etrafında toplanan yetenekli ve bir o kadar da tehlikeli bilgisayar korsanlarından oluşan bir siber grubun liderliğini yapmaya başladı.

EFSANE HACKERLAR İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

1998 yılı, Tenenbaum’un tüm Amerika’da şok etkisi yapacak bir olayla adını duyurduğu yıl olacaktı. Henüz 19 yaşında olan Tenenbaum’un, liderliğini yaptığı siber grup üyeleriyle birlikte NASA, Pentagon, ABD Hava Kuvvetleri, ABD Deniz Kuvvetleri, İsrail Parlamentosu’na ait bilgisayarlar ile MIT, Dharma gibi ABD ve İsrail üniversitelerinin bilgisayarlarını hacklediği ortaya çıktı. Grup bununla da kalmamış, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’na ve birçoğu İsrail hükumeti tarafından fonlanan araştırma merkezlerine ait bilgisayarlardaki kritik bilgileri de ele geçirmişti. Tüm bunların fark edilmesinin ardından, ABD ve İsrailli yetkililer harekete geçti. Tenenbaum’un çete lideri olarak arandığı sırada, İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman’ın bilgisayarının da Tenenbaum ve ekibi tarafından ele geçirildiği ve İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ait oldukça gizli belgelerin de sızdırıldığı fark edildi ve büyük yankı uyandırdı.

Harekete geçen Amerikan yetkilileri, 2001 yılında düzenledikleri Solar Sunrise kod adlı operasyon kapsamında, Tenenbaum’u yakalamayı başardılar. Sorgu esnasında Tenenbaum ve ekibinin siber suç ağının tahmin edilenden çok daha geniş olduğu fark edildi. Filistinli birçok siyasi grubun bilgisayarlarını ve Hamas’ın resmi web sayfasını hacklediği ve sayısız bilgisayara Truva atı (Trojan) adı verilen ve bilgisayarlara zararlı program yükleyen yazılımlar yerleştirdiği ortaya çıktı. Zamanın ABD Savunma Bakan Yardımcısı John Hamre, Tenenbaum ve ekibinin ABD’ye ait kurumlara yaptığı siber saldırıları “Şimdiye dek gördüğümüz en organize ve sistemli saldırı biçimi” olarak nitelendirmişti. Kısa sürede Tenenbaum ve ekibinden iki kişinn yargılamaları sonuçlandı ve Tenenbaum 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu ceza 8 ay kamu hizmetine çevrildi.

2003 yılında kendine 2XS ismini verdiği bilgi güvenliği şirketi kuran Tenenbaum, bir süreliğine normal bir hayat sürmeye çalıştı. Fakat şimdiye dek gördüğümüz tüm hacker hikayelerinde olduğu gibi, Tenenbaum için hacking artık bir tutku halini almıştı. 2008 yılında bir siber suç vakasıyla daha yeniden gündeme gelen iflah olmaz hacker, bu kez stilini değiştirmiş ve ABD ve Kanada’da bulunan finans kurumlarının bilgisayarlarına sızarak kredi kartı şifrelerini ele geçirmişti. Tenenbaum’un yol açtığı maddi zarar milyon dolarlarla ölçülüyordu.

Hacker dünyasının en azılı üyelerinden biri olan Tenenbaum, işlediği son suçun ardından ABD ve Kanadalı yetkililerin işbirliğiyle yakalandı. Suçunu itiraf eden efsane hacker, 503.000 dolar para cezasının yanında aldığı hapis cezasını çekmeye devam ediyor.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu