Yapay Zeka

Yapay zekâda ABD ve Çin’in tahtını sallayacak altı ülke

ABD ve Çin’den başka hiçbir ülke yapay zekayla ilgili çalışma yürütmüyormuş gibi düşünebilirsiniz. Aslında, bu iki ülke yapay zeka alanında lider konumda olsa da diğer ülkeler de ciddi yapay zeka çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu endüstri halen gelişmekte ve bir sonraki büyük adımın nereden geleceğini tahmin etmek zor. Yapay zeka alanında, ABD ve Çin’in tahtını sallayabilecek altı ülke şu şekilde:

Singapur

Singapur yapay zeka alanında ulusal bir strateji açıklayan ilk ülkelerden biriydi. Mayıs 2017’de açıklanan A.I. Singapur girişimi, hükümeti, araştırma enstitülerini ve şirketleri bir araya getirerek yapay zekanın yerel uygulamalarını hızlandırmak için beş yılda 109 milyon dolar harcanmasını öngörüyor. Singapur ayrıca otonom araçlar konusunda da hızlı bir başlangıç yaptı. Halkın kullanabileceği ilk otonom taksiler bu ülkede kullanıma girdi. Ayrıca bu araçların test edilmesi için bir mini kasaba kuruldu.

Birleşik Arap Emirlikleri

B.A.E Orta Doğu’da yapay zeka stratejisine sahip ilk ülke olmanın yanı sıra dünyada bir Yapay Zeka Bakanlığına sahip olan ilk ülke oldu. Ülke yapay zeka ile çalışan iklim değişikliği laboratuvarı gibi büyük projelerle uluslararası ilgiyi üzerine çekmeye çalışıyor. Öte yandan bu yaz 600 yerel öğrenci yapay zeka kampında aldığı eğitim sayesinde ülkenin yapay zeka yetenek havuzuna dahil oldu.

İsrail

İsrail dünyada tıbbi yapay zeka alanında lider olma yolunda ilerliyor. Nüfusu İstanbul’un yarısı kadar olan ülkede düzinelerce girişim sağlık alanında yapay zeka çalışmaları yürütüyor. Hükümet hasta verilerini dijitalleştirmek ve yapay zeka ile önemli veri incelemelerinde bulunmak üzere 280 milyon dolarlık bir bütçeyle beş yıllık bir program açıkladı. Böylece ülkede yetişen uzmanların, yeteneklerini tüketici ürünlerine dönüştürmesi ve İsrail’in endüstri lideri olmasını sağlaması hedefleniyor.

Hindistan

Hindistan yapay zeka stratejisini bu yaza kadar açıklamamıştı ancak yeni açıklanan stratejide ülkeyi yapay zeka ‘garajı’ haline getirmeye yönelik çalışmalar yer alıyor. Hem Hindistan hem de dünyanın geri kalanı için ekonomik büyüme ve toplumsal gelişme sağlamayı amaçlayan strateji AIforAll (herkes için yapay zeka) olarak adlandırılıyor. Çalışmalarını sağlık, tarım, eğitim, akıllı şehirler, altyapılar ve ulaşım gibi alanlara odaklanmayı planlanıyor.

Fransa

Fransa hükumeti sağlık, çevre, ulaşım ve güvenlik sektörlerinde gerçekleştirilecek yapay zeka çalışmalarını açıklayan 150 sayfalık bir belge yayımladı. Projeler için 2 milyar dolar bütçe ayıran ülke, Britanya’nın AB’den ayrılması durumunda birliğin yeni yapay zeka merkezi haline gelebilir. Google ve Facebook’un Paris’te yapay zeka araştırmalarına yönelik ofisleri bulunuyor.

Kanada

Yapay zekanın bugün olduğu noktaya gelmesini sağlayan dört kurucu kişiden ikisi Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton bugün Kanada’da yaşıyor ve eğitim vermeye devam ediyor. Bu gibi figürlerin çabaları ülkede yapay zeka endüstrisinin gelişmesine katkı sağladı. Uber, Facebook ve Google ülkede yapay zeka ofisleri açtı. Ayrıca ABD’nin göçmen alımına yönelik katı tutumları, uluslararası araştırmacıların Silikon Vadisi yerine Kanada’ya gitmesine sebep oluyor.

Kaynak: Dünya Halleri

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu