Efsane HackerlarUncategorized

Hacker Dünyasının Ağır Ablası: Raven Alder

Tüm zamanların en yetenekli bilgisayar korsanlarından biri olarak kabul edilen Raven Alder, yeni jenerasyon kadın hackerlara ilham vermeyi başaran bir bilgisayar dehası. 1992’den bu yana düzenlenen, dünyanın en eski ve prestijli hacking konferansı DefCon’da konuşma yapan ilk kadın unvanıyla hacker dünyasına adını altın harflerle yazdıran Alder, siber alandaki kabiliyetleri ve bir başarı öyküsü olan hayatıyla kendine hayran bırakıyor.

raven.

Alder, 1976 yılında ABD’nin Mississippi eyaletinde dünyaya geldi. İlk bilgisayarı, dokuz yaşında sahip olduğu, evde kurulan ve oldukça basit bir bilgisayar modeli olan Intel 8088’di. 14 yaşında liseden, 18 yaşında üniversiteden mezun olmasını sağlayan üstün zekası, henüz dokuz yaşında edindiği bilgisayarıyla da dünya çapında ses getirecek işler yapmasını sağlayacaktı. Üniversite eğitiminin ardından kendine oldukça ilginç bir kariyer yolu çizen Alder dövüş sanatları ustası oldu. Fakat bu tercihi Alder’in siber dünyaya olan ilgisini sekteye uğratmayacaktı. Virginia Tech’te okurken teknik kabiliyetlerini geliştirmeye devam eden Alder, mezuniyet sonrası hayatına bir yandan dövüş sanatları dersleri vererek bir yandan internet hizmet sağlayıcısı mühendisliği yaparak devam etti; ta ki hacker dünyasının ünlü isimleri arasına girmesini sağlayacak altın vuruşunu yapana kadar.

Alder’in mühendislik yaptığı zamanlarda, henüz sıfırıncı gün güvenlik açıklarıyla ilgili tartışmalar gündemde değildi. Çalışmalarını özellikle güvenlik açıkları üzerine yoğunlaştıran Alder bir gün, o zamana kadar hiç kimsenin güvenliğinden şüphe etmediği Apple bilgisayarını uzaktan hackleyebildiğini fark etti. Alder, genel kanının aksine, 0. gün açığı saldırılarının herkesin başına gelebileceğini iddia edip durumu yöneticilerine bildirdiğinde ise olumsuz bir tutumla karşılaştı. Bulduğu güvenlik açığının nasıl kolayca istismar edilebileceğini kodlarıyla birlikte yetkililere iletmeye çalışsa da, hiç kimse güvenliği sorgulanmayan bir Apple ürününün saldırılara açık hale gelebileceği gerçeğine inanmak istemiyordu. Üstelik iletişime geçtiği Apple yetkilileri de Alder’in uyarılarına kulak asmamış ve herhangi bir tedbir almamışlardı. Çalıştığı şirket tarafından, eğer bu meseleyi duyurmaya devam ederse aleyhinde “birkaç milyon dolarlık” tazminat davası açılacağı tehdidine uğrayan Alder, konuyla ilgili sessiz kalmaya zorlansa da gösterdiği çabalar netice vermiş ve dünyanın en prestijli hacking konferanslarından biri olan DefCon’a davet edilen ilk kadın hacker olmuştu.

EFSANE HACKERLAR DİZİSİNİN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kendisinden önce isminin gittiği her yerde, Alder’in o zamanlarda alışık olunmayan “kadın hacker” kimliği, kendisine konuyla ilgili birtakım rahatsız edici soruların sorulmasına neden oluyordu. Öyle ki; “Hem kadın hem hacker olmak nasıl bir duygu?”, “Sizce kadın hackerlar erkek hacklerla mı flört etmeli?” benzeri sorulara sıkça maruz kalan Alder, kendisiyle yapılan her mülakatta bu tutumdan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu. DefCon’a henüz katılmadan kendisinden “seksi hacker”, “piliç hacker” gibi uygunsuz tamlamalarla bahsedildiğini duyan Alder, yaptığı konuşmanın başlığını “Hackerlar Kötü İnsanlar Değildir” koymuş ve bu konuşmada kadın hackerları hedef alan cinsiyetçi ve ayrımcı tutumu da eleştirmişti. Böylelikle hem var olan negatif tutumun yumuşamasını sağlamış hem de kendisinden sonra siber alanda büyük işler yapacak kadın hackerların da önünü açmış oluyordu.

Beyaz şapkalı bir hacker olarak tüm kabiliyetlerini siber alanın daha güvenli bir yer olması için kullanmaya adayan efsane hacker, konuyla ilgili yayınlara ve konferanslara katkı sunmaya devam ediyor. Dünyanın farklı yerlerinde siber güvenlik üzerine dersler veren ve saygın şirketlere danışmanlık yapan Alder, kriptografiden Linux güvenliğine kadar geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürüyor.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu