ABD

ABD ve Çin arasında veri savaşı kızıştı: TikTok’a ulusal güvenlik soruşturması

ABD hükümeti dünyada her geçen gün kullanıcı sayısı artan video blog uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance şirketine yönelik ulusal güvenlik soruşturması başlattı.
Reuters’da yer alan özel habere göre, soruşturmanın odağında ByteDance’ın 1 milyar dolar karşılığında Musical.ly adlı uygulamayı satın alması bulunuyor. Çinli şirket 1 milyar dolarlık satın almayı iki sene önce sonuçlandırmış olsa da, ABD’li siyasiler ByteDance’ın kişisel verileri nasıl muhafaza ettiği ve siyasi olarak hassas içeriklere sensor uygulayıp uygulamadığının ortaya çıkartılması için bir süredir çağrıda bulunuyordu.
Beyaz Saray, yayınladığı başkanlık emriyle Huawei’yi ABD’li şirketler için kara listeye almıştı. Böylece ABD’li şirketlerin Huawei ile iş yapması engelleniyordu. Fakat son aylarda karşılıklı atılan adımlar ile Huawei’ye yönelik sert duruşta yumuşama sinyalleri geldi.
ABD ve Çin arasında önce Çinli telekomünikasyon şirketleri ZTE ve Huawei’yi etkileyen ticaret savaşının devam ettiği bir dönemde TikTok’un sahibi olan şirkete yönelik başlatılan soruşturmayı ABD’deki Yabancı Yatırımlar Komitesi yürütecek. Kısa adı CFIOS olan komitenin görevi milli güvenlik riski taşıyan yabancı yatırımları incelemek. ByteDance’in Musical.ly satın almasında CFIOS’tan herhangi bir izin alınmadığının belirtildiği haberde, böyle bir durumda Komitenin soruşturma hakkının doğduğu ifade edildi.
TikTok’un ABD’de 26.5 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Özellikle Amerikan gençliği arasında yaygın olan uygulamayı kullananların yüzde 60’ını 16-24 yaş arasındaki nüfus oluşturuyor. Konuyla ilgili bilgi sahini olan uzmanlar, CFIUS ile ByteDance arasında görüşmelerin başladığı bilgisini verdi. TikTok sözcüsü yaptığı açıklamada, Amerikan yönetici ve kullanıcılarının güvenini kazanmanın kendileri için en yüksek öncelik olduğu belirtilirken Kongre ile birlikte çalışma konusunda kararlı oldukları ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta iki senatör, TikTok hakkında ulusal güvenlik soruşturması açılması için istihbarat yetkililerini göreve çağırmıştı. Senatörler Chuck Schumer ve Tom Cotton video paylaşım platformunun kullanıcı verilerini topladığından ve Çinli şirketin Amerikalı kullanıcıların gördüğü içerikleri sansürlemesinden endişe duyduklarını ifade etmişlerdi. TikTok ABD’li kullanıcıların verisinin ABD’de depolandığını ileri sürse de, ByteDance’in Çin yasalarına göre hareket ettiği biliniyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu