İnternet artık günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası hale gelirken, hayatımızı kolaylaştıran web bağlantılı nesnelerin güvenlik zaafiyetleri ise yetkilileri düşündürüyor. Teknoloji ülkesi Japonya bu konuyu erkenden gündemine alan ülkelerin başında geliyor.
Japon İçişleri ve İletişim Bakanlığı bu kapsamda gelecek yıl bir sertifika sistemi uygulamayı planlıyor. Bu çerçevede internete bağlanabilen ev aletleri ve diğer gereçler, siber saldırılara karşı dirençlerine göre derecelendirilecek. Müşteriler de Internet of Things (IoT) (Nesnelerin İnterneti) olarak adlandırılan webe bağlanabilen nesneleri almak istediklerinde bakanlığın vereceği sertifikaya bakarak siber güvenlik açısından hangi ürünün daha iyi olduğuna karar verip ona göre tercih yapabilecek.
Şu an ürünlerin siber güvenlik tedbirlerini derecelendirecek bir index bulunmuyor. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı, kendi oluşturacağı sertifikayı IoT cihazlarının güvenliğinin belirlenmesinde bir kıstas olarak kullanılmasını istiyor. Japonya Ulusal Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ne göre geçtiğimiz yıl Japonya’yı hedef alan siber saldırıların yüzde 64’ü IoT cihazları üzerinden gerçekleştirilmiş. Bu bir önceki seneye göre yüzde 26’lık bir artışa işaret ediyor.
İlgili haber >> Akıllı fırınlar SMS yoluyla hacklenmeyecek kadar akıllı mı?
İnternetin günlük hayata daha fazla oranda entegre olmasıyla, web bağlantılı buzdolabı, fırın, akıllı saat ve Web kamera gibi çok sayıda cihaz gündelik hayatımıza girdi. Ancak bu cihazların güvenlik açıkları bulunuyor. Örneğin bu aletlerin şifrelerini değiştiremiyoruz. Şifre değişikliği üçüncü tarafların bu aletleri hacklemesini önlemek açısından hayati önemde.
Aynı zamanda söz konusu cihazların çoğunda siber saldırılara karşı update edilebilecek şekilde bir savunma programı da bulunmuyor. Bu aletlerin, hacklenmesi durumunda sahibinin haberi bile olmadan uzaktan kumanda edilmesi hususunda endişeler var. Yine internete bağlanabilen nesnelerin hükümetlere ve şirketlere karşı siber saldırılar için bir platform olarak kullanılmasından korkuluyor.
İlgili haber >> Japonya 2020 Olimpiyatları için Siber Güvenliğini Arttırıyor
Japonya’nın bu konudaki tecrübesi diğer ülkeler için de örnek olabilir. İnternet bağlantılı cihazların daha da yaygınlaşmasının ardından ev aleti alımında fiyat, kalite, fonksiyon, elektrik tüketimi ve dayanıklılık gibi kıstasların yanına belki de ilerde siber güvenlik notu da eklenebilir.