ABD Başkanı Joe Biden, son aylarda artan fidye yazılım tehdidine ve diğer siber tehditlere karşı 30 ülkeyi Ekim ayı içinde toplantıya çağırmayı planlıyor.
Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Biden, “ABD, siber suçlarla mücadelede iş birliğini hızlandırmak, ülkelerin güvenlik güçleri arasındaki iş birliğini geliştirmek, kripto para birimlerinin yasadışı kullanımını engellemek ve bu sorunları diplomatik olarak ele almak için 30 ülkeyi bir araya getirecek.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca Washington yönetiminin konuya ilişkin G7 ve NATO müttefiki ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülkeyle iş birliği yaptığı ve “kötü niyetli siber faaliyetleri engellemek için tüm güçlerini kullanmaya” kararlı olduğu vurgulandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ev sahipliği yapacağı bu ilk toplantı, sanal ortamda gerçekleştirilecek. Toplantıya hangi ülkelerin katılacağı henüz açıklanmadı.
Fidye yazılım saldırılarının başka ülkelerden düzenlenmesi ve kritik alt yapıları hedef alması konuya ilişkin uluslararası iş birliğini zorunlu kılıyor.
Geçtiğimiz mayıs ayında DarkSide grubunun Colonial Pipeline boru hattına düzenlediği saldırı sonucunda ağlarından 100 GB büyüklüğünde verinin çalınmıştı. Ülkede 13 eyalette ve Washington DC’de 260 teslimat noktasıyla hizmet veren şirketin boru hattı devre dışı bırakılmıştı.
Verileri çeşitli bilgisayarlarda tutan DarkSide, bunları geri vermek için fidye istemişti. Sonrasında Colonial Pipeline, hacker grubuna 4,4 milyon dolar fidye ödendiğini doğrulamıştı. ABD Adalet Bakanlığı ise Fidye Yazılımı ve Dijital Gasp Görev Gücü’nün fidyenin bir kısmını geri almayı başardığını açıklamıştı.