Yunan devletine ait web sitelerine yönelik siber saldırıların arkasında Türk hackerların olduğuna dair çıkan haberlerin ardından bu kez Avrupa ve Ortadoğu’da hükümet ve diğer kurumlara yönelik siber saldırıların Türk hükümeti çıkarları doğrultusunda hareket eden hackerlar tarafından yapıldığı öne sürüldü.
Reuters’ın üç farklı kaynağa dayandırdığı haberde, güvenlik servisleri, şirketler, bakanlık ve elçiliklerin içinde olduğu kamu kurumları da dahil olmak üzere 30 farklı kuruma siber saldırı düzenlendi. Kamuya açık internet kaynaklarından derlenen habere göre, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’ın e-posta servislerinin yanı sıra Iran ulusal güvenlik danışmanı da siber saldırıdan etkilenen mağdurlar listesinde.
Haberde dikkat çeken hususlardan bir tanesi Türkiye’nin Balkanlardaki en önemli müttefiklerinden biri olan Arnavutluk’un istihbarat servisinin de siber operasyonlar çerçevesinde hedef alındığı bilgisi oldu.
Hackerların DNS korsanlığı (DNS Hijacking) denilen yöntemle hedef aldıkları web sitesinin internet trafiğinin arasına girerek kurumların sistem ve ağlarına sızma girişimlerinde bulunduğu belirtildi. Bu sayede hackerlar hedef alınan web sitesine gelen trafiği istedikleri web servisine yönlendirme fırsatını da ele geçirmiş oluyorlar. Böylece e-posta adresleri ile parolaları gibi kritik veriler hackerların eline geçebiliyor.
Kolay Erişim
OPERASYON AYNI MERKEZDEN KONTROL EDİLİYOR
Haberi sızdıran iki İngiliz ve bir Amerikalı kaynağa göre, operasyonlar Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda hareket eden devlet destekli bir siber espiyonaj ekibinin işine benziyor. Kaynaklara göre, hedef alınan kurumların kimliği ve hangi ülkede bulundukları, geçmişte yaşanan saldırılarla olan benzerlikler ve Türkiye’ye kayıtlı altyapıların kullanılması gibi faktörler saldırının arkasındaki aktörlerin belirlenmesinden kullanılmış.
Reuters, saldırıların 2018’in başından bu yana devam ettiğini de yazdı.
İstihbarat kaynakları operasyondan sorumlu kurum ve kişilerin net olmadığını belirtirken, aynı sunucu ve altyapıları kullandıkları için saldırı dalgasının bir merkezden koordine edildiği sonucuna vardıklarını söyledi.
Reuters konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı yorum yapmayı kabul etmediğini de haberine ekledi.
GEÇEN HAFTA YUNAN MEDYASI YAZMIŞTI
Libya’da yaşanan krizin ardından Türk Yunan ilişkilerinin gerilmesi siber alana da yansımış. İki ülkenin hackerları arasında ‘hack dalaşı’ yaşanmıştı. Anka Neferler adı verilen hacker grubu Yunan meclisi ve dışişleri bakanlığı da dahil olmak üzere birçok kamu kurumuna DoS saldırı düzenleyerek erişim engellenmesine yol açmıştı.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz