Türkiye

Dijital Dönüşüm Başkanlığı katıIımcıları hacklediğini itiraf etti

Dijital Dönüşüm Başkanlığı katıIımcıları hacklediğini itiraf ettiCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin etkinliğine katılanların cep telefonlarının farkındalık yaratmak için hacklenmesi veri güvenliği açısından hukuki bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Türkiye Bilişim Derneğinin katkısıyla düzenlenen Gençlik ve Bilişim Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi.

Festivalde konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, tartışmalı ifadeler kullandı. Söz konusu açıklamalardan hareketle açılış konuşmasında bahsettiği durumun suç olup olmadığını İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu başkanlığı görevini yürüten Avukat Fehmi Ünsal Özmestik’e sorduk.

Bilişim Festivali kapsamında düzenlenen Üreten Gençlik Paneli’nde birçok gençle buluşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, burada gençlere yönelik bir konuşma yaptı.

YTÜ Teknopark’ta veri ihlali: Müşterilerin kişisel ve finansal bilgileri çalındı!

 

KATILIMCILARIN CEP TELEFONLARI HACKLENDİ

Koç, salonda bulunan bazı katılımcıların cep telefonlarının az önce hacklendiğini belirterek şunları kaydetti:

İnsanlar şunun farkında değiller, ortak Wi-Fi ağları güvenli mi? ‘Otomatik olarak bağlan’ tuşu kötü niyetli kişilerce kullanılabilen bir şey. Şu anda bu tuşu açık olan bazı arkadaşlarımızın verilerini ele geçirdik, onlarla birebir görüşeceğiz. Ben size ‘Wi-Fi’ye bağlanmayın’ deseydim nasıl etki yapardı, şu anda canlı canlı Wi-Fi hacklendiğinde nasıl etki yaratıyor? Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yapmayı hedeflediklerimizden en önemlisi de farkındalık yaratmak.”

AÇIKLAMALAR SUÇ TEŞKİL EDİYOR MU?

Kaydettiği ifadelerde katılımcıların verilerini ele geçirdiklerini söyleyen Ali Taha Koç’un bu ifadelerinin suç teşkil edip etmediğini Avukat Fehmi Ünsal Özmestik, Siber Bülten için değerlendirdi.

Özmestik, “Öncelikle ortak Wi-Fi ağları kullanılarak zafiyet bulunan bilgisayarlara ve cihazlara kolay olmasa da erişim sağlanabiliyor. Cihazlarında zafiyet bulunan veya bu tarz tehdide açık ağlar kullanan kişilerin dışarıda bir tehdit olduğunun, bu tehdide maruz kalabileceğinin, verilerinin çalınabileceğinin farkında olmaları gerekiyor. Ancak bunun farkındalık yolları veya cihazlarda zafiyet bulunup bulunmadığını öğrenmenin yolları var. Bunlar arasında bilgilendirici açıklamalarla bilinç düzeyini yükseltmek, sızma testleri yapmak gibi çeşitli uygulamalar bulunuyor. Ancak Ali Taha Koç’un ifadelerinin herhangi bir rıza kapsamında değilse TCK’nın 243 ve 244 maddelerine göre “bir kişinin rızası olmadan verilerinin ele geçirilmesi” kapsamında değerlendirilebileceğini ve yapılan eylemin her ne kadar farkındalık yaratmak gibi ‘iyi niyetli’ de olsa mahkemede bunun bir anlam ifade etmeyeceğini ve bunun suç olduğunu söylemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu