Uzay boşluğunun görünmeyen dalgaları arasındaki mücadelede makro savaş teorileri açısından bakacak olursak, güç sahibi olmak isteyen her aktörün en azından yeterli gücün(!) sahibi olunması açısından siber araçları da kullandığı bir gerçektir. Bu gerçekliğin savaş ve mücadele arzusunu daha da arttırdığı ya da dengeyi oluşturduğu yaklaşımları ise tartışma konusudur. Güç dengesi açısından devletlerin ittifaklarını sağlamlaştırması kimi teorisyenlere göre barışın bir yoludur. Yayılma ve baskı kurma ile ilgili durum böylece engellenecektir görüşü de diyebiliriz başka bir ifadeyle.
VAHİT GÜNTAY’IN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Teorik olarak farklı ittifakların birbirini dengelediği zamanlarda barış sürecinin ya da durağanlığın yaşandığı zamanlarla ilgili de örnekler verebiliriz. 1648 Westphalia Barışı ve Fransız İhtilali’nin 1800 yılların başında neden olduğu savaşlar arasındaki dönemde, yine 1815-1914 arası I. Dünya Savaşı sürecine kadar geçen dönemde kısmi bir durağanlıktan söz edebiliriz. Dengeler bozulduğunda savaşlar şiddetlenmiştir.
Peki bu dengeler arasındaki durumu yakın zaman açısından yorumlarsak ve siber mücadeleyi de işin içine dahil edersek durağanlık ve denge nasıl sağlanacaktır ya da sağlanması mümkündür. Asimetrik şartlar altında savaşın daha da muhtemel olduğu farklı örneklerle daha da somutlaşabilir. Siber mücadele açısından karşımıza çıkan durum güç dengesinin temel parametrelerinden çıkartılıp, güç hiyerarşisi kavramıyla açıklanabilir. Uluslararası alanda diğer aktörler açısından da aynı tespit geçerlidir. Gücün siber açıdan asimetrik oluşu, bu aktörleri hiyerarşik bir sıraya yerleştirmektedir.
Tarihi örnekler içinde güç hiyerarşisi geçiş dönemleri bazında bozulmaktadır ve savaşın sonucunda nisbi güç ortaya çıktığında barış gelmektedir. Peki siber mücadelede ve asimetrisinde bu gerçekleşebilecek midir? Eğer gerçekleşmeyecekse neden “Siber Savaş” kavramı kullanılmaktadır? Ya da bu savaş sonsuza kadar mı sürecektir? Bu gibi sorular kavramsal açıdan da tehlike doğurmaktadır çünkü savaş kavramının ifade ettiği durum bellidir ve daha önce bir çok uzman tarafından açıklanmaya çalışılmıştır. O zaman bilinen “Güç Asimetrisi” yerini siber anlamda tam da bu kavramla bütünleşen bir boşluğa bırakmaktadır.
Benzeri soruları siber dengesizlik açıdan savaşın bir sonucu olan barışın nasıl geleceği, ya da gelmesinin muhtemelliği üzerinde yoğunlaştırmak daha da gerçekçi olabilecektir. Yani siber mücadele açısından bir savaşın var olduğu hususu ve ardından hiçbir siber aracın kullanılmadan böyle bir mücadelenin son bulacağı yaklaşımından bahsetmek mümkün olabilecek midir? Savaşın doğal bir sonucudur barış göreceli de olsa. O zaman beyinlerdeki savaş algısı siber dengesizlik açıdan bir “imaj” ya da “algı” mıdır?
Devlet destekli siber saldırıların “Siber Savaş” olarak okunması güç asimetrisi açısından bizleri yanılgıya düşürebilecektir. Siber Savaş Komutanlıklarının kurulması siber dengesizlik açısından savaş ve hiyerarşi boyutunu elbette oluşturacaktır; fakat cephe, taraf, ittifak gibi kavramları manipüle edecektir. Siber mücadelenin yaşandığı mücadele alanında görünen o ki denge kısa vadede imkansız görünmektedir. Savaş ise hala bu dengesizlik içerisinde asimetrik açıdan siber mücadeleyi açıklayacak net bir kavram değildir.
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]
Great hammer of Thor, that is polfweulry helpful!
*drar efter andan* NEJ! [med vilket jag självfallet menar: JA! -du är en ängel!] L&W hade ett nedladdningsbart smakprov – & det hotade att vara exakt vad jag har letat efter för arbetet.La Serenissima, nära inpÃ¥ & med själen blottad… Har promt bestämt att hon skall komma över pÃ¥ té, lättare fika och mycket tafsande om 2-5 vardagar.