Tüm zamanların en yetenekli bilgisayar korsanlarından biri olan Kevin Lee Poulsen, nam-ı diğer Karanlık Dante, hacker dünyasının çocuk dehalarından biri olarak anılıyor. 10 parmağında 10 marifet olan efsane hacker, farkında olmadan dünyanın ilk siber casusluk eylemini gerçekleştirmiş ve hacklediği bir radyo programı sayesinde Porsche kazanarak ismini hacker dünyasının unutulmaz isimleri arasına yazdırmayı başarmıştı.
1965 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde dünyaya gelen Poulsen, henüz çocuk yaşta bilgisayarını dünyanın merkezine koymuş, fakat bilgisayar kullanımını yalnızca oyun ve bilgi edinme amaçlarıyla sınırlı tutmuştu. Poulsen’ın bilgisayar dünyasına duyduğu tutku ve sonu gelmez yazılım merakı, zaman içerisinde onu iflah olmaz bir bilgisayar korsanına dönüştürecek ve siber dünyada başına açtığı belalar, Poulsen’ı FBI’ı en çok aradığı hackerlardan biri haline getirecekti. Öyle ki kendisiyle aynı dönemde yaşayan hackerlar bile onu “Yazılım konusunda akıl almaz derecede yetenekli”, “Risk almaktan asla çekinmeyen bir deli” ve “24 saat hacker” gibi tanımlamalarla anacaklardı.
EFSANE HACKERLAR DİZİSİNİN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ
Poulsen’ın en büyük ilgisi, hükümete ya da askeri savunma birimlerine ait olan ve güvenliğinden şüphe duyulmayan sistemlerin açıklarını bulmak ve bu sistemlere sızmaktı. Henüz 17 yaşındayken oldukça basit işlevler görebilen TRS-80 adlı renkli bilgisayarıyla, ABD Savunma Bakanlığı’nın Arpanet isimli (Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı) ağına sızmayı başardı. En büyük hayali savunma endüstrisinde güvenlik danışmanı olmak olan Poulsen’a hayallerinin ötesinde bir iş teklifi gelmiş ve bir anda Pentagon’un güvenlik sistemlerini korumakla görevlendirilmişti. Böylelikle Poulsen gündüzleri işini iyi yapan, güvenilir bir güvenlik uzmanı gibi hükümetin siber alandaki sırlarını korumaya devam ediyor, geceleri evindeki bilgisayarıyla gittikçe daha tehlikeli ve gizli sistemlere sızarak bilgi toplayan iflah olmaz bir bilgisayar korsanına dönüşüyordu.
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]Poulsen’ın isminin her zaman hatırlanmasını sağlayacağı vaka ise Los Angeles merkezli KIIS FM adlı radyo istasyonuna yaptığı siber saldırı oldu. KIIS FM her Cuma Porsche yarışması düzenliyor ve istasyonu arayan 102. dinleyici Porsche kazanıyordu. Poulsen istasyonun bütün bilgisayarlarının ve 25 telefon hattının tamamının kontrolünü ele geçirdi ve yapılan aramaların tümünü engelledi. Aramaları tamamen kendi kontrolüne alan Poulsen 102. arayan oldu ve Porsche 944 S2 kazandı.
Poulsen’ın maceraları uzun sürmedi. 23 yaşında olan ve FBI’da güvenlik danışmanı olarak görev yapmaya devam eden efsane hacker’ın, FBI’a ait bir veri tabanına sızdığı ve zamanın Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’dan Hollywood aktrislerine kadar birçok ünlü isimle ilgili federal soruşturmaların detaylarına eriştiği tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen FBI, Poulsen’ın daha önce de yabancı konsolosluklara ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’ne ait sayısız ses kaydını da ele geçirdiğini fark etti. Poulsen bununla da kalmamış, ABD’ye ait en üst düzey yasal yaptırımların gizli detaylarını bile ele geçirmişti. FBI’ın “Bilgisayar Suçlarının Hannibal Lecter’ı” adını verdiği Poulsen, 37 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 17 ay boyunca kaçak yaşayıp teslim olmayan efsane hackerın cezası, daha sonra 51 ay hapis ve 56.000 dolar para cezasına çevrildi.
SİBER LİDERLER DİZİSİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Az zamanda çok ve oldukça tehlikeli işler yapan Poulsen, yaşadıklarından ders çıkaran ve tecrübeleriyle bilgisayar dünyasına hatırı sayılır katkılar sunan bir efsane artık. Wired dergisinde yardımcı editör olarak görev alan Poulsen’ın Çince, İspanyolca, İtalyanca gibi farklı dillerde yayınlanmış kitapları ve sayısız ödülü bulunuyor. Kendisi gibi efsane hacker olan Aaron Swartz’la SecureDrop projesini hazırlayan Poulsen, The New Yorker gibi projelerle siber dünyadaki girişimlerine devam ediyor.
Nicely written Reyhan!
This is for your english viewers 🙂
https://blog.appknox.com/kevin-poulsen-worlds-best-cybersecurity-hackers/