İsrailUluslararası İlişkiler

İsrail’in siber silah ihracatını kolaylaştıran yasal değişiklik yaptığı ortaya çıktı

Dünyanın önde gelen siber güvenlik ihracatçılarından İsrail’in, siber silah ihracatını kolaylaştıracak yasal değişikliği bir sene önce hayata geçirdiği ortaya çıktı.

İsrail Savunma Bakanlığı bazı ürünlerin belirli ülkelere satışı için lisans alınması konusunda siber güvenlik firmalarına muafiyet tanınmasını sağladı. Reuters’ın haberine göre, savunma bakanlığı bir sene önce yaptığı değişiklikle siber silahların ve siber casusluk yazılımlarının yabancı ülkelere satılmasını kolaylaştırdı.

İsrailli siber casusluk firması NSO Group’un Whatsapp hesaplarını hackleyen Pegasus yazılımını Suudi Arabistan’a sattığı ve Suud yönetiminin casus yazılımı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde kullandığı iddia edilmişti.

İlgili haber >> NSO’NUN PERDE ARKASI: Whatsapp’ı hackleyen şirket hakkında bilmemiz gerekenler

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre değişikliğin onaylanması oldukça hızlı gerçekleşti. İsrailli savunma sanayi şirketlerinin başta Arap ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yapmasında bazı kısıtılamalar bulunuyor. Örneğin 2016 yılında, Pegasus’un bir Arap ülkesine satışına İsrail Savunma Bakanlığı onay vermişti.

İsrail’de siber güvenlik ürünleri her ne kadar savunma sanayi ürünü olarak kabul edilse de, bu ürünlerin ihracatı konusunda farklı bir politika izleniyor. 2015 yılında ilk kez, İsrail siber güvenlik ürünlerinin ihracatı savunma sanayi ihracatının toplamının önüne geçmişti.

Siber güvenlik ürünlerinin ihracatı için özel birim kuruldu

2018 yılında küresel bilgi güvenliği harcamalarının toplamının 114 milyar doları geçeceği, ve 2012 yılına kadar siber güvenlik piyasasının genişliğinin 1 trilyon dolara ulaşacağı hesaba katıldığında İsrail’in büyüyen bu pastadan daha fazla pay almak için gerekli yasal değişiklikleri hayata geçirdiği yorumları yapılıyor.

Siber güvenlik ihracatını artırmaya yönelik bir sinyal de Ekonomi Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık bünyesinde hem defansif hem de ofansif siber teknolojilerin yabancı marketlerde pazarlanması için yeni bir birim kuruldu. İnsan hakları örgütleri ise İsrail’in sattığı casus yazılımları baskıcı rejimlerin muhaliflere karşı kullandığını savunuyor.

NSO Group dışnda, Verint ve Elbit Systems adlı İsrailli şirketler siber silah piyasasında öne çıkan şirketler olarak biliniyor.

Daha fazla büyümek için daha az regülasyon

Haziran ayında bir siber güvenlik konferansında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siber güvenlik piyasası büyüdükçe, regülasyon düzenlenmesine yönelik talebin arttığına dikkat çekmiş, “Daha fazla büyümek için daha az regülasyon riskini almamız gerektiğini düşünüyorum.” demişti.

42 ülkenin imzaladığı ve silah ihracatını konu edinene Wassenaar Sözleşmesi, internet gözetleme ve sızma yazılımlarını da ihracatı kontrol edilmesi gereken ‘silahlar’ listesine eklemişti. İsrail imzacı ülkeler arasında yer almıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu