Bitcoin’in hızla yükselen değeri rekor seviyede enerji tüketimini beraberinde getiriyor. Ars Technica adlı internet sitesinin haberine göre, Bitcoin yıllık enerji tüketimi Danimarka’nın yıllık enerji tüketimiyle aynı seviyede.
Yıllık enerji tüketiminin 32 TWh civarında olması beraberinde sürdürülebilirlikle ilgili soruları da getiriyor. Grist adlı derginin yazarı Eric Holthaus bugünkü oranlara bakarak Bitcoin’in 2020 yılına kadar bütün dünyanın tükettiği miktarda elektrik enerjisi tüketeceğini tahmin ediyor. Holthaus’a göre bu sürdürülebilirlik açısından sorunları beraberinde getiriyor.
İlgili haber>> İşte BitCoin dostu 10 ülke
Arstechnica’ya göre, Bitcoin’in enerji tüketimi yüksek seviyelerde olsa da durum, Holthaus’un bahsettiği kadar kötü değil, çünkü bu enerji tüketiminin uzun vadede düşeceği bekleniyor. Üstelik Bitcoin’in enerji tüketimi, ağdaki işlem sayısına bağlı bir şey değil. Dolayısıyla aynı ağın daha fazla kullanılması çevre açısından daha fazla maliyet ve zarar anlamına gelmiyor.
Bitcoin madenciliğinin sebep olduğu enerji tüketimini tam olarak hesaplamak mümkün değil, fakat söz konusu haberde bazı tahminlerde bulunmanın mümkün olduğu görülüyor. Örneğin, Bitcoin madencileri genelde saatte 75 bitcoin üretebiliyor. Bu da bugünkü değeriyle saatte 937,500 dolar, yılda 8 milyar dolar demek oluyor.
Sektörde rekabetin yüksek olduğu ve kullanılan enerjinin en büyük maliyetlerden biri olduğu düşünülürse, bitcoin fiyatı yükseldikçe madencilerin daha fazla enerji kullanma eğiliminde olduğunu söylenebilir.
Yani, bitcoin 12.000 doların üzerinde kaldıkça bu miktarın artması bekleniyor.
İlgili haber>> Bitcoin balonu patlayabilir uyarısı
Peki bu tüketim uzun vadede yükselmeye devam edecek mi? Bitcoin’in tasarımı düşünülürse bu sürecin tamamen Bitcoin’in değerine bağlı olduğu söylenebilir. Bitcoin’in değeri 25.000 dolar olursa, bugünkü tüketim de iki katına çıkar. Değer düşerse, madenciler işlemleri yeterince kârlı görmedikleri için sürece en az etkisi olan ekipmanları kapatmayı seçerler ve bu da enerji kullanımında düşüşe sebep olur.
2009 yılında her bir blok, madenci için 50 bitcoin getirirken bu miktar 2012’de 25’e ve 2016’da 12.5’e düştü. 2020 yılına kadar bunun 6.25 olması bekleniyor. Madencilik sektörünün gelirinin yarıya düşmesiyle enerji tüketiminin de yarıya düşmesi bekleniyor. Aksi halde, madenciliğin kârlı bir yanı kalmayacak. Madencilerin kazandığı bitcoin miktarı her dört yılda bir yarıya inecek. Bu durumda bitcoin değeri sabitlense bile enerji tüketiminin düşmesi bekleniyor.
Diğer bir önemli nokta ise şu anki 12,5 bitcoin değerindeki ödülün ağ içindeki işlem sayısına bağlı olmaması. Madenciler, Bitcoin kullanıcılarından işlem başına ücret toplayabiliyor, ama bu işlemden kazanılan miktar, blok başına alınan ödüle göre çok daha düşük kalıyor.
Dolayısıyla ağ, daha fazla işlemi kaldırabilecek seviyeye yükseltilebilirse bu, madenci gelirine ya da enerji tüketimine çok etki etmez. Yani aslında, büyüyen bir Bitcoin ağı mutlaka bir çevre sorununa sebep olacak denemez. Öte yandan, ağın artan kullanımı Bitcoin fiyatını yükseltebilir, bu da enerji kullanımını arttırabilir.
ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTACAK İKİ YOL
Enerji tüketimini düşürebilecek iki yol daha var. Biri blok başına 12,5 bitcoin değerindeki ödülün değerinin 2020’den önce düşürülmesi olabilir. Öte yandan bunun uygulanması o kadar kolay değil ve Bitcoin madencilik şirketlerinin bu seçeneğe yanaşması beklenmiyor.
Bu noktada hükümetlerin de yapabileceği şeyler sınırlı. Çünkü bir ülkede bu tarz değişimin zorlanması, madenciliğin başka bir ülkeye yoğunlaşmasına yol açacaktır. Dolayısıyla böyle bir değişim küresel bir çaba gerektiriyor. Bu da yakın zamanda olağan görünmüyor.
Diğer bir seçenekse Bitcoin madenciliği sürecini olduğu gibi değiştirmek. Bitcoin’in şimdiki algoritması “hash” denen şifrelenmiş fonksiyonlara bağlı. Farklı kripto para birimleri bu konuda alternatifler sunuyor. Örneğin Bitcoin Gold, Bitcoin’in bir çeşidi olarak ortaya çıkan ve daha az enerji tüketen bir birim. Ama alternatif madencilik seçeneklerinin de madenciler ve gelenekçi kesim tarafından destek görmesi beklenmiyor. Çünkü bu durum, madencilerin milyon dolarlık yatırımlar yaparak kullandığı madencilik yazılımlarını bir anda geçersiz kılar.
Kısaca Bitcoin’in rekor seviyede enerji kullanımının yakın zamanda sonlanacağını söylemek zor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun