Çinli teknoloji devi Huawei’nin, Amerikan hükümetinin engellemelerini aşmak için Futurewei adlı yeni bir Amerikan şirketi kurduğu ortaya çıktı.
Reuters’in özel haberine göre, Futurewei Technologies adlı şirketin kağıt üzerinde Huawei ile bir ilişkisi bulunmuyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Futurewei yetkilisine dayandırılan haberde, şirketin çalışanlarına dikkat çeken kısıtlamalar da getirdiği bilgisi yer aldı.
Örneğin, Futurewei personeli Huawei’nin ismini ve logosunu hiçbir şekilde kullanamayacak. Aynı şekilde Huawei ile ilişkili kişilerin de Futurewei’nin binasına girmesi yasak.
Huawei’nin kendisinden bağımsız gibi gözüken bir şirket kurmasının ve araştırma faaliyetlerini bu şirket adı altında devam etmesinin arkasında giderek artan sayıda Amerikan üniversitesinin Huawei ile yaptığı araştırma projelerinden çekilmesi olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl 26 Kongre üyesi eğitim bakanına bir mektup göndererek Huawei’nin iş birliği anlaşması yaptığı 50’den fazla Amerikan üniversitesi olduğuna dikkat çekmiş ve bu durumun bir milli güvenlik tehdidi oluşturduğunu ileri sürmüştü.
Kolay Erişim
ARAŞTIRMA PROJELERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR
Dünyanın önde gelen telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei, mayıs ayında ABD yönetimi tarafından ‘milli güvenliğe tehdit teşkil eden’ firmalar listesine alınmıştı. Daha öncesinde de Amerikan Adalet Bakanlığı şirkete yönelik ticari sırların çalınmasının da dahil olduğu çeşitli suçlamalar da bulunmuştu.
Huawei’nin bir parçası olarak kurulan Futurewei, daha çok araştırma projeleri üzerinde çalışıyor ve telekomünikasyon, 5G altyapısı, video ve kamera teknolojileri konularında 2,100’den fazla patent başvurusu sahibi. Silikon Vadisi’nde bulunan Futurewei’nin bu zamana kadar ayrı bir markası hatta web sitesi dahi bulunmuyordu.
Reuters’a konuşan kaynak, Futurewei çalışanlarının kendilerini Huawei çalışanı olarak kabul ettiğini fakat bu durumun değiştiğini kaydetti.
BAZI ÜNİVERSİTELER YİNE DE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR
Huawei’nin üniversitelerle geliştirdiği iş birliği ile yapay zeka, telekomünikasyon ve robotik gibi konularda yapılan araştırmalar hakkında bilgi sahibi olabileceği ve bunlarla ilgili araştırma projelerini çalabileceği endişesi dile getirilmişti.
Çin 2030 yılına kadar dünyada yapay zeka teknolojisinde en güçlü ülke olma amacını güdüyor. Huawei’nin iş birliği yaptığı üniversitelerden bazıları Futurewei’nin ABD hükümetinin kara listesinde olmadığını savunarak bu şirket ile araştırma projelerine devam etmek istiyor.
Bu üniversitelerin başında The University of California-Berkeley, geliyor. Üniversite Huawei ile tüm çalışmalarını durdurmasına rağmen, Futurewei ile çalışmaya devam ediyor.
KARA LİSTEYE ALINABİLİR
Amerikalı şirketler ABD’nin ‘kara listesinde’ olan şirketlere bir ürün ya da hizmet satmak istediklerinde, ABD hükümetinin onayını almak zorundalar.
Yorumcular ABD’nin kısa zaman içerisinde Futurewei’yi de kara listeye alma konusunda adım atabileceği ihtimali üzerinde duruyor, fakat Futurwei’nin bir Amerikan şirketi olması hukuki olarak böyle bir kararın alınmasının mümkün olmadığı anlamına geliyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz