Çin

24 Ekim’i ‘blockchain günü’ ilan edecek Çin, gözünü dünya liderliğine dikti

Çin, yapay zeka konusundaki iddiasını blockchain teknolojilerine de taşımak istiyor. 2030 yılında dünyada yapay zeka liderliğini göğüslemek isteyen Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping, blockchain teknolojisini överek “Çin’in temel teknolojilerdeki ilerlemesinde anahtar rolünde’ şeklinde tanımladı. Çin, 24 Ekim’i de ‘Blockchain Günü’ ilan edilmesini planlıyor. Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığın bünyesindeki bir birim blockchain konusundaki çalışmalarına hız verdi. Birimin stratejik amacı ‘reel ekonomiye katkı verecek blockchain projeleri üretmek’ olarak açıklandı.
Dünyanın en merkezi siyasi yapılarından biri olan ve Komünist Parti tarafından yönetilen Çin’in temel felsefesi merkezi olmayan bir yapıya sahip olmak olan blockchain teknolojisine yönelik yaklaşımlarının ulusal çıkar odaklı olması dikkat çekiyor.
Çin kripto para piyasasına karşı mesafeli yaklaşıyor fakat bu durum blokchain teknolojilerine yönelik çalışmaları engellemiyor. Ülkenin finansal istikrarına karşı olabileceğine dair tehditlerden dolayı İlk Jeton Teklifi olarak bilinen Initial Coin Offering’lere de karşı bir duruş sergiliyor. Çin Merkez Bankası bu devlet politikasının blockchain üzerindeki çalışmalarının engellemediğini düşünüyor olmalı ki, ulusal bir dijital para birimi çıkartma konusundaki teknolojik çalışmalara son sürat devam ediliyor.
Çin Komünist Partisi’nin yayın organı The People’s Daily’de blockchain teknolojilerine nasıl yaklaşılacağına dair yayınlanan yazıda lokal ve global alandaki rekabet şartları değerlendirildi. Yazıda “Blockchain teknolojisi hala gelişim aşamasında. Güvenlik, standartlar ve düzenleme ile ilgili geliştirmeye ihtiyaç duyuyor. İlerlediği doğrultu yanlış değil ama kalabalık ve aceleci bir rekabet yerine düzenli bir rekabet oluşturmalıyız.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca yatırımcılar kripto para piyasasındaki spekülasyonlara karşı da uyarıldı.

ÜRETİM EKONOMİSİ ZORA GİRİNCE ÇÖZÜM TEKNOLOJİDE

Çin devleti çeşitli konularda düzenlediği özel grup çalışmaları ile büyük veri, internet kullanımı ve yapay zeka üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırıyor. Bu tür çalışmaların ana nedeni ise Pekin’in üretime dayalı ekonomisine olan bağımlılığı azaltmak. Çin ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin ve kotaların artması ile iş gücü maliyetlerin yükselmesi orta vadede üretim ekonomisinin hız keseceğine dair işaretler arasında sayılıyor. Teknolojinin yükselen konularında inovasyon amaçlı yapılan çalışmaların ekonomik değere dönüşmesi Pekin için stratejik öneme sahip.
Çin’in teknolojinin farklı alanlardaki ilerlemesine karşı Washington’un nasıl karşı hamleler geliştireceği ise uzmanlar arasında önemli bir tartışma konusu. Çin, ABD ile arasındaki ticaret savaşı kapsamında Huawei’ye getiren kısıtlamaların ABD’nin Çin’in teknolojik meydan okumasına yönelik bir karşı tutum olarak algılıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu