Türkiye

SOCRadar: Dark Web’de Türkçe konuşulan grupların sayısı artıyor

Dark Web’de Türkçe konuşulan grupların sayısı artıyorDünya üzerinde ve Türkiye’de giderek artan sofistike siber tehdit aktörlerinin varlığı, bu aktörlerin gelişmiş saldırıları ve kurbanlarının sayısının giderek artışı, siber güvenlik uzmanlarının da söz konusu tehdit ortamını daha iyi incelemelerine ve karar yürütme süreçlerine doğrudan etki ediyor.

Geçtiğimiz günlerde siber güvenlik şirketi SOCRadar’ın yayımladığı rapor tam da bu noktanın altını çiziyor. Söz konusu rapordaki bilgiler, kurumsal çapta güvenlik programlarının planlanmasına, yatırım kararları alınmasına ve siber güvenlik gereksinimlerinin tanımlanmasına yardımcı oluyor.

Açık tehdit paylaşım platformlarından topladığı kapsamlı verileri derinlemesine analiz ederek ortaya koyan SOCRadar, söz konusu tehdit ortamını, “yakın zamanda gözlemlenen tehdit aktörü faaliyetleri, kötü amaçlı yazılım kampanyaları, yeni kritik güvenlik açıkları, açıklardan yararlanma” temelinde inceliyor.

Dark Web’de Türkçe konuşulan grupların sayısı artıyorDARK WEB TEHDİTLERİ YÜKSELİŞTE

Çeşitli bilgisayar korsanlığı araçları, dolandırıcılık yöntemleri ve satın alınabilecek çalıntı veri tabanları ile dark web, siber saldırıları başlatmak için bir sıçrama tahtası gibi işlev görüyor. Dark webde doğan siber tehditler, Türkiye’deki kuruluşları giderek daha fazla etkiliyor.

SOCRadar’ın DarkMirror Intelligence hizmetinden toplanan verilere göre, Türk varlıklarını hedef alan 150’den fazla 30 tehdit aktörü listesi mevcut. Gönderilerin yüzde 22’si müşteri veritabanı satışları ve yüzde 9’u yetkisiz ağ erişimi satışlarından oluşuyor. Tehdit aktörleri tarafından listelenen bu gönderiler, finans, telekomünikasyon ve eğitim dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerden farklı kuruluşları etkiliyor.

2021’DE FİDYE YAZILIM TEHDİTLERİ ARTTI

2021 yılında manşetlerde kendisine sık sık yer bulan fidye yazılımı saldırıları, Türkiye’de hizmet gösteren birçok küresel firmaya saldırarak bu işletmelerin sekteye uğramasına neden oldu. Türkiye’deki fidye yazılımı saldırılarının arkasındaki ilk 10 fidye yazılımı grubunun son üç yıldaki hasılatıysa yaklaşık 5,2 milyar dolar oldu.

Geçen yılın son üç ayında fidye yazılımı saldırılarındaki artış hızlandı. Endişe verici bir şekilde, Türkiye’yi hedefleyen fidye yazılımı gruplarının faaliyetleri Haziran’dan Aralık 2021’e üç kattan fazla arttı. SOCRadar DarkMirror’da yer alan verilere göre “İmalat ve Finans” en çok hedeflenen sektörler arasında yer aldı.

2021’in öne çıkan fidye yazılım saldırıları

Türkiye’yi hedef alan en büyük fidye yazılım grupları arasında LockBit, Conti ve Xing bulunuyor.

APT GRUPLARI TÜRKİYE’Yİ HEDEF ALIYOR

Türkiye’den firmalar, çeşitli amaçlarla hareket eden yetenekli APT gruplarının hedefi olmaya devam ediyor. APT grupları, finansal avantaj elde edebilecek, stratejik süreçlere erişebilecek veya stratejik istihbarat toplayabilecek çok miktarda değerli bilgi ve varlığı ele geçirebileceği kuruluşları sıklıkla hedef alıyor.

Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye, Rusya-Ukrayna gerilimi gibi jeopolitik etki kazanmak isteyen bazı ulus-devlet aktörlerinin hedefine girebiliyor. Örneğin 2021 boyunca, ChamelGang gibi yeni APT gruplarının da Türkiye ve komşu ülkelerde güçlerini artırdığı gözlemlenirken, “enerji, kritik kamu altyapıları ve finans” çekici görülen ilk üç sektör arasına giriyor.

Türkçe deep web forumlarında faaliyet gösteren önemli APT grupları arasında APT28, APT29, APT39, APT41 bulunuyor.

Dark Web’de Türkçe konuşulan grupların sayısı artıyorTÜRKİYE’DEKİ OLTALAMA TEHDİTLERİ

Tehdit aktörleri, Türkiye’de yeni doğan ve hızla büyüyen çevrimiçi yemek siparişi, e-ticaret ve yeni nesil bankacılık uygulamalarının sağladığı yüksek mobil erişime çabuk adapte olmuş görünüyorlar. Söz konusu şirketlere kayıtlı kullanıcıların hassas bilgilerini çalmak ve dâhili sistemlere ilk erişim sağlamak için bu şirketleri taklit eden yüzlerce oltalama domaini günlük olarak kaydedildi.

SOCRadar, son 12 ayda milyonlarca tüketiciyi hedefleyen toplam 42 bin 136 kimlik avı saldırısı tespit etti. Oltalama saldırılarının en çok hedef aldığı sektörse “Fintech” oldu.

SOCRadar’IN ELDE ETTİĞİ ÖNEMLİ BULGULAR

  • Türk varlıklarını hedef alan 30 tehdit aktörünün 150’den fazla listesi var. Gönderilerin yüzde 22’si müşteri veritabanı satışları ve yüzde 9’u yetkisiz ağ erişimi satışlarından oluşuyor. 
  • E-ticaret, bankacılık ve sigortacılık en çok etkilenen sektörler arasında. 
  • Suç faaliyetlerinin arkasında olduğuna inanılan ilk 10 fidye yazılımı grubu, son üç yılda yaklaşık 5,2 milyar dolar değerinde Bitcoin elde etti. Türkiye’yi hedefleyen en büyük fidye yazılımı grupları LockBit, Conti ve Xing. 
  • Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye, Rusya-Ukrayna gerilimi gibi jeopolitik konularda etki kazanmak isteyen APT aktörlerinin hedefinde. Türkiye’de faaliyet gösteren önemli APT grupları arasında APT28, APT29, APT39 ve APT41 sayılabilir. 
  • SOCRadar, son 12 ayda milyonlarca tüketiciyi hedef alan toplam 42 bin 136 oltalama (phishing) saldırısı tespit etti. 
  • En yaygın olarak yararlanılan güvenlik açıkları CVE-2021-31206, CVE-2021- 21985, CVE-2020-5902 ve CVE-2021-3064 oldu. 
  • Türkiye ~31Tbit/sn DDoS trafiği üretebiliyor ve bu oranla dünya genelinde 27. sırada yer alıyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu