ABD Başkanı Donald Trump ve yardımcısı John Bolton siber dünyada daha aktif olmak için kolları sıvadı ancak uzmanlar siber saldırıların geri tepmesinden endişe duyuyor.
Beyaz Saray bu hafta Başkan Donald Trump’ın ABD’nin bilgisayar sistemini korumak için düşmanlara yönelik agresif siber saldırılar düzenlemeye yönelik seçim kampanyası vaadini gerçekleştirmek için ilk adımı attı. Ancak uzmanlar ABD’nin siber dünyada taarruza geçmesine olanak veren yeni stratejisinin geri tepip interneti, hackleme operasyonlarının ‘Vahşi Batısı’ haline getirebileceğini düşünüyor.
ABD yönetiminin yeni ‘Ulusal Siber Stratejisi’ni görücüye çıkaran Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump’ın hücuma yönelik siber operasyonların kullanımı üzerindeki kısıtlamaları kaldırarak yerine Savunma Bakanlığına ve diğer istihbarat birimlerine ABD sistemlerine yönelik saldırıları engellemek için yabancı ağlara sızma noktasında daha geniş yetkiler verecek bir yönetim şekli verdiğini ifade etti. Bolton ayrıca “Obama yönetimindeki gibi elimiz kolumuz bağlı değil” demekten çekinmedi.
Bolton, yeni yetkiyi, düşmanları ilk etapta darbe yapmamaya ikna edecek güçlü bir caydırma yapısı oluşturma çabasının bir parçası olduğunu söyledi. Bir takım saldırılar gerçekleştirmek için karar verme yetkisinin emir komuta zincirinde daha aşağılara çekildiğini söyleyen Bolton, önceleri bu tür hücuma yönelik siber saldırılar için başkanın onayının gerektiğini vurguladı. Bolton, yeni politikada öngörülen saldırı ve savunma eylemlerinin sadece bazılarının kamuoyuna açıklanabileceğini söyledi.
İLGİLİ HABER>> Trump ABD’nin ofansif siber operasyonları için kuralları gevşetti
Yeni strateji, Trump yönetiminin yaklaşan ara seçimlere yönelik olası yabancı müdahaleleri engelleme çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde açıklandı. 2016’da askeri ve istihbarat ajanslarına bağlı Rus hackerlar, Demokrat Parti’ye ait bilgisayarları hacklemiş, çalınan e-postaları yayınlamış ve Trump’ın lehine propaganda yapmışlardı.
Uzmanların endişe ettiği şey ise bu tür saldırgan bir politikanın sanal ortamda kargaşaya sebep olma ihtimali. Bu tür saldırgan siber silahların hedefteki sistemin ötesine geçerek çok boyutlu hasara yol açması beklenen bir durum. 2017’de Rus ajanlar Ukrayna mali sistemini hedef alarak NotPetya adlı fidye yazılımı salmıştı ancak bu çok tehlikeli yazılım dünya genelinde yayılarak milyarlarca dolar zarara sebep olmuş, hastanelerin kapanmasına küresel nakliye ve ticarette büyük karışıklığa yol açmıştı.
ABD Deniz Harp Akademisi’nden Profesör Martin Libicki, Savunma Bakanlığı görevlilerini misilleme niteliğindeki siber saldırılar düzenleme yetkisi ile donatmanın küresel interneti ‘serbest atış bölgesi’ne çevirebileceğini söyledi.
Saldırıya yönelik siber araçların kullanımına odaklanmak, bazı kanun yapıcıları çok sancılı misillemelere davetiye çıkaracağı ihtimali ile endişelendiriyor. Silikon Vadisi, enerji üretimi, hava trafiği kontrolü ve daha fazlası için internete bağımlı, dünyanın en ‘bağlı’ global ekonomilerinden biri olan ABD’nin siber saldırılara karşı birçok potansiyel düşmanından daha fazla hassas olduğu biliniyor.