Teknik

Binlerce hackerın işini kolaylaştıran ‘Dark Utilities’ çılgınlığı

Binlerce hackerın işini kolaylaştıran 'Dark Utilities' çılgınlığıSiber suçlular kötü niyetli faaliyetleri için bir komuta ve kontrol (C2) merkezi oluşturmak üzere Dark Utilities adlı yeni bir hizmete adeta akın ediyor.

Güvenlik araştırmacıları, siber suçluların kötü niyetli operasyonları için bir komuta ve kontrol (C2) merkezi kurmaları noktasında kolay ve ucuz bir yol sağlayan Dark Utilities adlı yeni bir hizmeti keşfettiler.

Dark Utilities, tehdit aktörlerine Windows, Linux ve Python tabanlı payloadları destekleyen bir platform sağlıyor. Bir C2 sunucusu, düşmanların kötü amaçlı yazılımlarını kontrol etme, komutlar, yapılandırmalar ve yeni payloadlar gönderme ve güvenliği ihlal edilmiş sistemlerden toplanan verileri alma işlemlerini yerine getiriyor.

Dark Utilities operasyonu, güvenilir, anonim C2 altyapısını ve gerekli tüm ek işlevleri sadece 9,99 Avro başlangıç fiyatıyla sunan bir ‘hizmet olarak C2 (C2aaS)’ olarak öne çıkıyor. 

HÂLİHAZIRDA 3 BİN ABONESİ VAR

Cisco Talos’un bir raporuna göre hizmetin yaklaşık 3 bin aktif abonesi bulunuyor ve bu da operatörlere yaklaşık 30 bin Avro gelir getirecek.

Dark Utilities 2022’nin başlarında ortaya çıktı ve hem Tor ağında hem de açık web’de tam gelişmiş C2 yetenekleri sunuyor. Ayrıca veri depolamak ve paylaşmak için merkezi olmayan bir ağ sistemi olarak bilinen Gezegenlerarası Dosya Sistemi’nde (IPFS) payloadlar barındırıyor. Hizmette birden fazla mimari destekleniyor ve operatörlerin hedeflenebilecek daha geniş bir cihaz seçeneği sunmak için listeyi genişletmeyi planladıkları biliniyor.

Cisco Talos araştırmacıları, bir işletim sisteminin seçilmesinin, “tehdit aktörlerinin genellikle kurban cihazlarda payload’un alınmasını ve yürütülmesini kolaylaştırmak için PowerShell veya Bash komut dosyalarına yerleştirdiği” bir komut dizesi oluşturduğunu söylüyor.

Siber suç dünyasındaki yeni iş modeli fidye yazılımı geride bırakabilir!

Seçilen payload ayrıca Windows’ta bir Kayıt Defteri anahtarı veya Linux’ta bir Crontab girişi veya bir Systemd hizmeti oluşturarak hedef sistemde kalıcılık sağlar. Araştırmacılara göre, yönetim paneli, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) ve cryptojacking dahil olmak üzere çeşitli saldırı türleri için birden fazla modülle birlikte geliyor. 

Hizmete halihazırda abone olan on binlerce tehdit aktörü ve düşük fiyatıyla Dark Utilities’in daha az vasıflı düşmanlardan oluşan daha büyük bir kalabalığı çekmesi muhtemel görünüyor. 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu