Twitter, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın siyasi çıkarlarına hizmet eden kaynağı belirsiz gönderiler yayınlayan 9.000’den fazla bot hesaba sahip bir ağı kapattı. Suni kamuoyu oluşturan bu ağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak Türkiye’nin Libya’ya müdahalesini eleştiren yayınlar yapıyordu. Söz konusu bilgi, Atlantic Council bünyesinde faaliyet gösteren Digital Forensic Research Lab’ın (DFRLab) ağın kapatılmasına ilişkin yaptığı analizde yer aldı. Ağın ayrıca COVID -19 salgınını da politize etmeye yönelik paylaşımlarda bulunduğu da belirtiliyor.
Bot hesapların bulunduğu ağ, ilk kez 2019 Aralık ayında Stanford Internet Observatory tarafından Twitter’a bildirildi. Mart 2020’de ise Indiana merkezli bir araştırmacı olan Josh Russell da COVID-19’a ilişkin Twitter paylaşımlarını incelediği sırada söz konusu ağı keşfetti. Hesaplar analiz için DFRLab ve BuzzFeed ile paylaşıldı. DFRLab kendilerinin geliştirdiği ‘Bot hesabı anlamanın 12 yolu’ yöntemini kullanarak hesapların yapısını teyit etti.
Suriye’deki Türk askeri üslerin konumları Strava ile açığa çıktı
Kamuoyu tartışmaları için dev bir platform olarak kabul edilen Twitter bu yönüyle, siyasi açıdan etkileme operasyonları da dahil kampanyalar için hedef olmaya devam ediyor. DFRLab, Koreli bir pop grubunun tanıtımını yapmaktan Hindistan’daki siyasi kampanyaları güçlendirmeye kadar uzanan suni gündem oluşturucu botneti belgeledi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya ve diğer yerlerdeki çıkarlarını desteklemeye yönelik Twitter’da yürütülen koordineli operasyonlar hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı. Twitter’daki botlar, hashtag kullanarak bir kampanyayı desteklemek, kitlelerin Twitter’ın trend topic fonksiyonu aracılığıyla kampanyanın kitlelere daha fazla ulaşmasını sağlamak gibi belirli amaçlara hizmet ederler.
Kolay Erişim
Koronavirüs bahane…
Sözkonusu durumda ise Russell’ın ağı ortaya çıkarması, koronavirüs ile ilgili hashtag’leri araştırması sonucunda gerçekleşti. Koronavirüse ilişkin gönderiler ağın birincil amacı olmamakla birlikte, hesaplara yakından bakıldığında, bunların daha geniş kapsamlı bir politik mesaj verme operasyonu için kullanıldığı anlaşılıyor.
Botnet tarafından propogandası yapılan mesajlara örnek olarak UAE_voice adlı hesaptan paylaşılan dayanışma videosu gösterilebilir. Videoda Arap bir spiker koronavirüs salgını sırasında Çin’e desteğini ifade ediyor. Mesaj, salgının ilk ortaya çıktığı Wuhan şehrinde pik yaptığı 17 Şubat’ta yayınlanmış.
Çin, o sırada 70.000’den fazla vaka bildirmişti bile. Video mesajı BAE hükümetinin Çin ile işbirliğine vurgu yapmayı amaçlıyordu. Bundan bir ay önce, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan, BAE’nin Çin’deki gelişmeleri yakından izlediğini ve “Çin’e tüm desteği vermeye hazır” olduğuna ilişkin bir tweet atmıştı. Çin ve BAE, geçmişe dayanan iyi ilişkilere sahip iki ülke. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık 34.7 milyar dolara ulaştı.
Suriye’deki Türk askeri üslerin konumları Strava ile açığa çıktı
Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine tepki
Bot hesap ağları otomatik olduğundan, daha çok kelimesi kelimesine aynı mesajlar gönderme eğilimindedirler, ancak buradaki durumda hesaplar, kopyala yapıştır içerikler ya da kelimesi kelimesine aynı mesajlar yerine benzer içerik gönderiyorlardı. Ancak mesajlar aynı politik tınıya sahipti. Örneğin, hesaplar tarafından kullanılan bir dizi tweet, Alghad TV’nin Türkiye’nin Trablus ve Misrata’daki milislere verdiği desteği eleştiren bir makaleyi kullandı. Bu tweet’lerin metni aynı olmasa da, aynı temayı paylaşıyorlardı:” Türkiye’nin bu milislere verdiği destek yeterli olmayacak ve ek bir Türk müdahalesine yol açacak.”
Tweetlerde linki paylaşılan makale, Türkiye’nin müdahalesini de eleştiriyor. Bot hesapların bu makaleye verdiği destek, diğer Türkiye karşıtı tweetlerle birlikte, ağın BAE’nin Libya Başbakanı Fayez Al-Sarraj’a yönelik karşıt tutumunu desteklemeye yönelik girişimlerini açığa çıkarıyor. Türkiye karşıtı tweetler, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Al-Sarraj ve hükümetine verdiği destek dolayısıyla ‘haddini bildirmenin’ bir yolu olarak hizmet ediyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz