ABD Ordusu Avrupa Komutanlığı (US EUCOM) tarafından düzenlenen yıllık Cyber Endeavour Konferansı bu sene de Almanya’nın Nürnberg şehri yakınlarındaki Grafenwöhr kasabasında bulunan ABD askeri üssünde gerçekleştirildi.
Genellikle Amerikalı konuşmacıların bulunduğu konferansta Türkiye’den konuşmacı olarak sadece 2 kişiydik. Bir çalışma arkadaşım ile birlikte hazırladığım ‘Siber Krizlerde Stratejik İletişim Yönetimi’ sunumu beklediğimizden daha fazla ilgi gördü.
Fakat bu yazıda sunumun ayrıntılarına girmek yerine ABD Ordusu’nun Amerikan menşeli şirketlere kendilerini pazarlamak için nasıl bir platform oluşturduğuna dair izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
2 hafta devam eden ve 12 Eylülde sona eren konferansa dinleyici olarka sadece askeri yetkililer katılıyor. Konu siber olduğu için de ülkelerin siber güvenlik komutanlıklarında görevli askerler yoğun ilgi gösteriyorlar. Teknik ve Yönetim (Management) olmak üzere iki ayağı olan konferansta, teknik bölümde askerlere giriş seviyesinde eğitimler ABD’li uzmanlar tarafından veriliyor. Katılımcı bir subay sohbetimizde eğitimlerin üst seviye olmamasından şikayet ediyordu. Siber güvenlikte uluslararası işbirliğinin bir adımını teknik kabiliyetlerin eğitimler aracılığıyla müttefikler arasında paylaşılması oluşturuyor. Bunu hatırlattığım başka bir askeri yetkili, “Ofisimizde öğrenebileceğimiz şeyleri dinlemek için buraya gelmedik” şeklinde tepkisini ifade etti.
Küüresel anlamda siber güvenliğin sosyal bilimler alanında fazla araştırmacı olmaması, konferansın Yönetim bölümüne de olumsuz olarak yansıdı. Böylece akademik olması beklenen bir konferans siber güvenlik sektörünün dev şirketlerine verimli bir pazarlama alanına dönüşmüş oldu. McAfee’den gelen bir üst düzey yetkili ürünlerini değişik ülkelerin siber savunma komutanlıklarına sunma fırsatını sonuna kadar değerlendirirken, sunumun sonunda şirketinin eşantiyonlarını askerlere dağıtması ibretlik bir görüntü oluşturdu. Yine başka bir dev olan Verizon’un yıllık siber tehdit analiz raporu, özellikle Macaristan, Ukrayna ve İspanya’dan gelen katılımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Şirket yetkilisinin eski bir Amerikan askeri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sadece şirketler değil, Amerikalı düşünce kuruluşları da ABD müttefikleri ile işbirliği geliştirmek için Grafenwöhr’e gelmişti. Ayküstü tanıştığım bir profesör geçen sene bir Orta Avrupa ülkesinin siber güvenlik komutanlığına güvenlik danışmanlığı hizmeti verdiklerini söyleyerek, bu sene de gelmesinin sebebini ‘yeni müşteriler’ bulmak olduğunu söyledi.
Akademik beklentilerimi karşılamadığı için eleştirel bir bakışım olsa da, Cyber Endeavor ülkelerin siber güvenlik konusundaki ihtiyaçlarının özel şirketler aracılığıyla karşılama eğilimlerini göstermiş oldu. Konuştuğumuz bir Türk subay konferansta tanıtımı yapılan ürün ve hizmetleri Siber Güvenlik Komutanlığına aktarma ihtimalinin yüksek olduğundan bahsetti. Konferansın organizatörlerinden birine Amerikan şirketlerinin yoğun ilgisinin sebebini sorduğumda aldığım cevap ise aslında bir konferansın nasıl ‘monetize’ edileceğini gösteriyordu: “Kamu-özel sektör işbirliği ABD’de böyle işliyor. Biz şirketlerimiz için pazarlama alanı açıyoruz, onlar da müşteri avına çıkıyorlar.”