Rus ajanlarının ABD, Fransa ve Almanya’daki seçim sonuçlarına müdahale ederken Facebook başta olmak üzere sosyal medya hesaplarını kullandığının ortaya çıkması, Kanada’yı harekete geçirdi.
Federal hükümet, önümüzdeki seçimleri sahte haberlerden ve siber müdahalelerden korumak adına Facebook ile işbirliği yapma kararı aldı.
2019’da yapılacak federal seçimlerin güvenliğini sağlama amacıyla kurulan Kanada Seçim Bütünlüğü İnisiyatifi (The Canadian Election Integrity Initiative), hükümete bağlı İletişim Güvenliği Kuruluşu tarafından yürütülen siber tehditleri değerlendirme sistemi kapsamında hayata geçirildi.
Kanada’nın Demokratik Sürecine Siber Tehditler başlıklı rapor, ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere’deki seçimlerde ortaya çıkan siber müdahalelerin ardından gündeme geldi. Geçtiğimiz aydan itibaren seçim güvenliğine odaklanmaya başlayan Facebook, Almanya’daki seçimler öncesinde binlerce sahte hesabı kapattıklarını duyurmuştu.
İlgili haber>> Facebook Rus müdahalesini ört bas etmek için binlerce gönderiyi sildi
Facebook şu sıralarda yabancı ülkelerdeki seçimlere müdahalenin ve platformlarında dezenformasyonun önüne geçme bağlamında en ciddi sınavını veriyor.
Facebook’un Kanada seçimlerinin güvenliğine yönelik hayata geçirdiği proje, Mediasmarts adlı yerel bir dijital medya okuryazarlığı organizasyonunun yanı sıra e-dolandırıcılık ve site yöneticisinin kimliğini doğrulama gibi özel zayıf noktalara odaklanan bir siber temizlik rehberi (cyberhygieneguide) ile ortak işbirliği halinde. Facebook ayrıca hacklenme endişesi taşıyan politikacılara ya da partilere yardım etmek amacıyla bir e-mail kriz hattı da kurdu.
Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasından bu yana, medyada Rusların 2016 seçim sonuçlarını sistematik olarak nasıl etkilemeye çalıştığına dair tartışmalı iddialar yayınlanıyor. Bu etkinin en büyük kısmının binlerce sahte hesap, şüpheli reklam alanlar ve yine çok sayıda dezenformasyonun tespit edildiği Facebook başta olmak üzere sosyal medya üzerinden gerçekleştirildiği düşünülüyor.
Daha birkaç gün önce sosyal medya devinin üst yöneticilerinden birinin Rus ajanlarının Facebook Messenger’ı ABD seçimlerine müdahale kapsamında kullandığını itiraf ettiği açıklandı.
İlgili haber>> Kremlin’in tuzağına Twitter da düştü
Sözkonusu inisiyatif, tarafsız bir platform olan Kanada Ekonomi Kulübü’nün (Economic Club of Canada) Ottawa’daki Fairmont Chateau Laurier Otel’de düzenlediği gösterişli bir öğle yemeği ile tanıtıldı. Facebook Kanada ofisinin yöneticilerinden Kevin Chan, Facebok’un demokratik sürece müdahale eden kötü aktörleri engellemek için çalıştığını söyledi ve ekledi: “Facebook’ta biz sorumluluğumuzu ciddi bir şekilde yürütüyoruz. Demokrasiyi baltalamak için bizi kullanmalarına izin vermeyiz”
Siber Tehditleri Değerlendirme Birimi’ne göre Kanada’da siber tehdit olarak algılanabilecek aktiviteler, Justin Trudeau’nun zaferiyle sonuçlanan 2015 seçimlerinde çok düşük seviyede gerçekleşti. Ancak Kanada Demokratik Kurumlar Bakanı Karina Gould, özellikle ABD’deki sürpriz seçim sonuçlarından sonra 2019 seçimlerinin bambaşka bir durum olacağını ifade etti.
İlgili haber>> Rusya bu kez de Almanya seçimlerine mı sızdı?
Mark Zuckerberg önceleri Facebook’un sahte haber problemiyle mücadelede isteksiz bir tavır ortaya koymuştu. ABD seçimlerini izleyen günlerde yaptığı açıklamada Facebook’un bir şekilde Trump’ın başkan seçilmesine yardımcı olduğu yönündeki iddiaları ‘aşırı çılgınca bir fikir’ sözleriyle değerlendirmişti.
Şu anda ise Zuckerberg bu tavırdan uzaklaşmış görünüyor. Şirket bayraklı ve şüpheli içeriklerin gözden geçirilmesi konusunda görev yapacak binlerce kişi istihdam edeceklerinin sözünü verdi. En önemlisi Faceboook reklam politikasında da reforma gideceklerinin sözünü verdi. Chan tanıtımda yaptığı konuşmada Facebook kullanıcılarının reklamları kimin yayınladığını öğrenme hakkına sahip olacaklarını da ifade etti.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!