Diplomasinin önemli merkezlerinden büyükelçilikler yüzyıllardan bu yana çeşitli dokunulmazlıklarla ve istisnalar ile çeşitli konvasiyonel saldırılardan uluslararası anlaşmalar gereği korunmaya çalışılıyor. Fakat günümüz dünyasında her gün yaşanan sıradan bir hadise olan siber saldırılardan büyükelçilikleri koruma altına alacak bir düzenleme henüz bulunmuyor.
Avrupa Birliği’nin (AB) Moskova Büyükelçiliğinin başına gelenler diplomatik temsilciliklerin dijital ortamdaki ‘dokunulmazlığını’ yeniden gündeme getirdi. Buzzfeed News’in resmi belgelere dayandırdığı haberine göre, AB’nin Moskova’daki büyükelçiliği hacklendi ve sisteminden hassas bilgiler çalındı. Olayın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birkaç hafta önce nisan ayında fark edilmesine rağmen, AB güvenlik ve istihbarat yetkililerinin siber saldırıyı açıklamamayı tercih ettiği ortaya çıktı.
AB: Gerekli tedbirleri aldık
Saldırının arkasında Rus devleti ile ilişkili hacker gruplarının olduğu tahmin edilirken, AB’nin güvenlik birimi EEAS olayı doğruladı. Yetkililer, hackerların sistemin tasnif dışı kısmına sızdıklarını belirterek gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.
Buzzfeed News’n vakıf olduğu sızan belgeye göre saldırının gerçekleşme tarihi Şubat 2017 olmasına rağmen saldırı neredeyse 2 sene sonra fark edilmiş. Saldırıyla ilgili yapılan ilk analizde bilgilerin en az iki bilgisayar üzerinden çalındığı tespit edildi. Yetkililer, tam olarak ne kadar verinin dışarı sızdırıldığı konusunda net bir bilgiye ulaşamadı.
Konunun başka bir boyutu ise saldırının üst düzey yöneticilere aktarılıp aktarılmaması ile ilgili tartışma. EEAS saldırının öğrenildikten sonra hiyerarşik anlamda yukarıya iletildiğini söylese de, yetkililer EEAS’nin olayı gizlemeye çalıştığını savunuyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz