GameOver Zeus adlı bot yazılımın arkasındaki ekibin, banka hesaplarını boşaltmanın yanı sıra aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkede casusluk yaptığı öne sürüldü.
Amerikan federal ajanları ile iki üstdüzey güvenlik uzmanı, GameOver ZeuS botnet’in sadece bankalardan 100 milyon dolar çalmakla kalmadığını ayrıca içinde Türkiye, Gürcistan ve bazı petrol üreten ülkeleri de geliştirdikleri yazılımla gözetlediklerini açıkladı.
İLGİLİ HABER >> TÜRKİYE’DEKİ PATRIOTLAR HACKER KURBANI MI?
Sanal güvenlik haberlerine yer veren CSO adlı sitedeki habere göre, Türkiye’de devlet kurumlarının hedef alındığını ve sanal korsanların Suriye krizine yönelik de bilgi bulmaya çalıştığı kaydedildi. Ayrıca korsan grubu, Gürcistan’da da istihbarat birimi ile devlet kurumlarına saldırdığı ifade edildi.
Fox-IT’in üstdüzey güvenlik uzmanı Michael Sandee, Rus makamların, botnet yazılımının arkasındaki isimlerden Evgeniy Bogachev’in hırsızlıklarına, siyasi avantaj sağladığı için göz yummuş olabileceğine dikkat çekti.
İLGİLİ HABER >> TÜRKİYE’DEKİ ŞİRKETLER GÜVENDE Mİ?
Sandee, “Tabii bu bir spekülasyon olarak kalıyor şimdilik ama hala tutuklanmamasının nedenlerinden de biri” diye konuştu. Amerikan federal ajansı, Bogachev için 3 milyon dolarlık bir ödül koymuştu.
Aralarında Bogachev’in olduğu ve “Business Club” olarak nam salmış olan grubun, çok gizli bir yapıda olduğu ve çoğunluğunu da Rus ve Ukraynalıların oluşturduğu bildirildi.
Fox-IT Ürün Direktörü Eward Driehuis, 7 rakamlı hırsızlıkların arkasında dünya genelinde 200 kadar kişinin olduğuna dikkat çekti. “Bu gruba girmek çok zor. Çok güvenmeleri gerekiyor. Altyapıları da çok iyi korunuyor. Olabildiğince sıkı tutuyorlar” ifadelerini kullanıyor Driehuis.
Zeus adlı botnet yazılımı ilk önce 2005 yılında ortaya çıktı. İkinci versiyonu 2009’da ortaya çıkan yazılımın, 2010 ve son olarak da GameOver ZeuS adıyla 2011’de yayımlandı.
İLGİLİ HABER >> OBAMA KİMSEDEN ÇEKMEDİ RUS HACKERLARDA ÇEKTİĞİ KADAR
Suçlular, bilgisayarınızı bir bot’a (zombi olarak da bilinir) çevirebilen kötü amaçlı yazılımları dağıtırlar. Böyle bir durumda bilgisayarınız, sizin haberiniz olmadan Internet üzerinden otomatik görevleri gerçekleştirebilir.
Suçlular genelde çok sayıda bilgisayarı etkilemek için bot kullanırlar. Bu bilgisayarlar da bir ağ veya botnet oluştururlar.
Suçlular botnetleri, istenmeyen e-posta mesajları göndermek, virüsleri yaymak, bilgisayar ve sunuculara saldırmak ve diğer türlerdeki suçları işlemek ve sahtekarlıklarda bulunmak amacıyla kullanır.
Bir botnetin parçası olması durumunda bilgisayarınız yavaşlayabilir ve istemeden suçlulara yardımcı olabilirsiniz.
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]