TED

TED konuşması: İyi hackerlar neden iyi vatandaşlar yaratır?

Code for America adında bireyler arasında interaktif ağ kurmayı amaçlayan bir girişimin yöneticilerinden olan Catherine Bracy, 2014 yılının Şubat ayında yaptığı TedTalk konuşmasında hacklemenin kötü tarafları olduğu kadar iyi şeyler için de kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Hacker denildiğinde aklınıza Benjamin Franklin’in yüzü gelmiyor olabilir ama Bracy, Ben Franklin isminin neden önemli olduğunu açıklıyor.

code for america

 

 

 

 

 

Hacker denildiğinde insanların aklına genellikle bodrum katında sürekli bilgisayar başında oturan tehlikeli çocuklar ya da kimlik bilgilerinizi çalmaya çalışan gizemli suçlular geldiğini söyleyen Bracy, günümüzde hâkim olan popüler kültürün de hacklemenin korkulacak bir şey olduğu izlenimini yaygınlaştırdığını anlatıyor.

Hacklemek her zaman kötü müdür?

Aslında kimliğinizi çalmaya çalışan her hackerın yanında bir doğal felaket sonrasında sevdiklerinize ulaşmanızı sağlayacak araçlar yaratan veya bir petrol sızıntısı olayında doğanın ne kadar zarar gördüğünü ortaya çıkarmaya çalışan hackerlar mevcut. Bracy hacklemeyi, demokratik bir eylem ve de var olan sisteme amatör bir yenilik getirme çabası olarak tanımlıyor.

İlgili yazı >> Siber Bülten’deki tüm siber/bilgi güvenliği TED’leri için tıklayınız

Hackleme eylemi sanılanın aksine Amerikan demokrasisinin temelini oluşturan bir olgu. Wright Kardeşlerden Steve Jobs’a dünyaca tanınan hackerların yanında Bracy, insanların pek de tanımadığı ama tüm zamanların en iyi hackerlarından olan bir isimden bahsediyor: Benjamin Franklin. Hükümetlerin insanlar tarafından inşa edilebilir olduğuna inanan Franklin’in fikirlerinden yola çıkan Bracy, bu insanları sivil hackerlar olarak adlandırıyor.

Sivil hackerlar ve Code For America girişimi

Bir sivil hacker olmak için aslında bir bilgisayar programcısı olmanız gerekmiyor. Hükümetin karşılaştığı sorunlara 21. yüzyılın araçlarını kullanarak çözüm bulabileceğine inanan herkesin birer sivil hacker olabileceğini söyleyen Bracy, Code for America projesinde yer alan insanların birçoğunun teknik anlamda bir hacker olmadıklarını aktarıyor. Yani, herkes potansiyel bir sivil hacker olabilir.

Örneğin 2013 yılında Honolulu’da gerçekleştirdikleri bir projede üç hackerdan oluşan bir ekipten, şehir için bir internet sitesini düzenlemeleri isteniyor. Bunun yerine bir paralel site açan ekip, vatandaşların daha iyi iletişim kurabilecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyor. Honolulu Answers adını verdikleri sitede herkesin kullanabileceği kolaylıkta bir ara yüz ile hizmet veren Code for America ekibi, vatandaşlardan şehirle ilgili sık sorular sorulara cevap yazmalarını istiyor. Böylece, tüm içeriği vatandaşların hazırladığı siteyle vatandaşların hükümetle ortak çalışmasını sağlayacak yeni bir yöntem geliştirilmiş oluyor.

Honolulu’da başlatılan projenin bir benzerini ise 2014 yılında Ulusal Sivil Hacker Günü’nde Oakland’da gerçekleştiren Code for America ekibi, Honolulu Answers sitesinin açık kaynak kodunu alıp Oakland Answers adında bir siteye dönüştürüyor ve bu kez de Oaklandlı vatandaşlar şehirleriyle ilgili sık sorulan sorulara cevaplar hazırlıyor. Bracy’nin de şahsen katıldığı ve birkaç soru cevapladığı bu eylem, vatandaşları birleştirici, güçlendirici ve sorumluluk duygusunu arttırmaya yönelik bir çalışma olarak tarihe geçiyor. Code for America bu şekilde gerçekleşen ufak çapta sivil hack hareketleriyle vatandaşlık bilincini harekete geçirip hükümetlere olan güvenin tazelenmesini sağlıyor.

Tüm bu eylemlerin 21. yüzyıla özgü katılımcı bir ekosistem yarattığı belirten Bracy, sivil hack eylemlerinin oy vermek, imza kampanyaları ve protestolar düzenlemek dışında vatandaşların katılımını sağlayacak yeni yollar yarattığını gösteriyor. Benjamin Franklin’in 1736 yılında Philadelphia’da kurduğu ilk gönüllü itfaiye “Brigade” gibi sivil çözümler öne süren Code for America, sivil hackerlardan oluşan bir ağ yaratarak mevcut sisteme yenilik getirmeyi, yerel yönetimleri desteklemeyi ve vatandaşları güçlendirmeyi vadediyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu