Bilgisayar ve Güvenlik Teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından F-Secure Güvenlik Birimleri Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen, İstanbul’da düzenlenecek WEBİT Konferansı’na katılmak için Türkiye’ye geldi.
F-Secure Güvenlik Birimleri Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen internet ve bilgisayar güvenliği hakkında DHA’ya konuştu. F-Secure firmasının tükeci güvenliği ürünlerinin ve güvenilk araştırmalarının yapıldığı laboratuvarın başında bulunan Samu Konttinen, internet güvenliğini değerlendirdi.
Dünya genelinde güvenlik zaafiyetlerinin ve bu konuda gelişmelerin iyiye değil kötüye doğru ilerlediğini belirten Konttinen, ” Giderek daha hızlı bir şekilde güvenilk konusundaki zayıflıkların arttığını, ‘malware’ yani kötü niyetli yazılımların ve problemlerin arttığını görüyoruz. Şu an ortalama herhangi bir günde toplam 300 bin malware ortaya çıkıyor. Ayrıca giderek daha fazla cihaz birbiriyle bağlantılı hale geldikten sonra özellikle de nesnelerin interneti yaygınlaştıktan sonra bu problemlerimiz daha da hızlanmış şekilde artacak. Çünkü her şey birbiriyle bağlantılı hale gelecek ve nesnelerin internetinin beraberinde getireceği bugün bilemediğimiz anlayamadığımız sorunlarla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.
İLGİLİ HABER >> DİNLEMEDEN NASIL KURTULABİLİRİZ?
“Bireysel kullanıcılar güncel ataklara karşı nasıl korunma yöntemleri uygulamalı, en başta nelere dikkat etmeliler?” sorumuzu Samu Konttinen şöyle yanıtladı:
“Bu konuda yapılabilecek temelde 3 şey var. Birincisi bütün cihazlarınıza iyi bir antivirüs yazılımı yüklemek. Bu birinci savunma hattınız. ikincisi online hizmetlerden yararlanırken dikkatli olmak. En büyük risk burada. Bütün online hizmetler için farklı şifreler kullanmanız gerek. Üçüncüsü de gizlilik konusunda çok iyi birtakım araçlar var. Bunlardan yararlanarak gizliliğinizi sağlamak. İzlenmeyi ve profilinizin çıkarılmasını bu yolla önlemek. Bu konuda F-Secure olarak iki ana ürün kategorimiz. Birincisi ‘Safe’. Bu program truva atları dahil bütün saldırılara karşı sizi koruma altına alır. İkincisi ‘F-Secure Freedome’, amacı virüslerden korumak değil gizlilik kazandırmak.”
İnternette gizliliğin antivirüs kavramından daha yeni olduğunu belirten Konttinen bu konu üzerine şöyle konuştu:
” Wi-Fi bağlantı insanlar tarafından artık çok kolay kullanılıyor. Ama bunlar genellikle açık ağlar, yani bir koruma altında olmuyorlar. Böyle olduğu için de hacklenmeleri çok kolay. Bugün Youtube’da ‘bir ağı nasıl hacklerim?’ diye arama yapın. Yüzlerce videoya ulaşabilirsiniz. 12 yaşındaki bir çocuk bile bu videolar aracılığıyla Wi-Fi ağları hackleyebilir. Bir Wi-Fi ağa hackleme yoluyla girildiyse, o zaman o ağdaki bilgilere ulaşılabiliyor. Çünkü sizin o Wi-Fi üzerinden yaptıklarınızı görebiliyorlar. Sosyal medayada ne yapıyorsunuz, online bankacılıkta ne yapıyorsunuz ve en sonunda şifre başta olmak üzere kişisel bilgilerinize ulaşmak mümkün olabiliyor. Az önce söylediğim gibi Youtube’da izleyeceğiniz videoları takip ederek Wi-Fi hacklemek o kadar kolay ki, 1 dakikadan daha az sürer.”
İLGİLİ HABER >> ANNENİZ BİLGİ GÜVENLİĞİ UZMANIYSA
Gizlilik üzerine üretilmiş ürünlerin hacklenme durumunda kişisel bilgilerin güvenliğini saylayacağını belirten Konttinen, Freedome ürünlerinin bu konuda hizmet sağladığını belirtiyor ve ekliyor: “Wi-Fi ağınız hacklenmiş bile olsa internet üzerindeki tarama verileriniz ve hareketleriniz program tarafından şifreleniyor. Böylece hackleyen kişi bilgilerinizi göremiyor, eğer bu korumayı sağlayan programınız yoksa hacker internette yaptığınız her şeyi görebiliyor.”
Türkiye pazarında güvenliğe karşı duyarlılığın ne durumda olduğuyla ilgili spesifik olarak bilgisi olmadığını belirten Konttinen, internet güvenliği konusundaki farkındalığın o ülkede insanların ne kadar süredir interneti kullandıklarıyla paralel olarak artış gösterdiğini belirtiyor. Vatandaşları Türkiye’den daha fazla süredir internet kullanan ülkelerde internet güvenliği konusunda farkındalığın daha fazla olacağını söylüyor.
KAYNAK: DHA
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]