Uluslararası İlişkiler

“Siber istihbarat uluslararası hukuka aykırı değil”

Ülkeler siber savaş yeteneklerini geliştirerek siber ordu kurma yarışına girmişken, uluslararası savaş hukukunun siber savaşa nasıl uyarlanacağına dair akademik çalışmalar da devam ediyor.

Bu konudaki öncü çalışmalardan olan ve 2013 yılında kamuoyu ile paylaşılan Tallinn Manuel’in ikinci versiyonu yayınlandı. NATO’nun Estonya başkenti Tallinn’de bulunan Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi tarafından hazırlanan kitapçıkta devletlerin siber alanda nasıl davranacaklarına dair normlar ile ilgili görüşler bulunuyor.

İlgili haber >> İngiliz istihbaratı desteklediği siber güvenlik şirketlerini açıkladı

Uluslararası hukuku ihlal eden ve “gri alan” olarak adlandırılan durumlara yoğunlukla atıfta bulunulan kitapçıkta, uzmanların yorum yapmaktan kaçındığı siber istihbarat faaliyetlerinin hukuka aykırı olmadığı sonucuna varıldı.

Kitapçıkta istihbarat toplama yollarının devletler tarafından her zaman müsaade edilebilir ve hukuka uygun olmayabileceğini de vurgulanıyor.

Kitapçığın birinci versiyonunda olduğu gibi ikincisinin de koordinatörlüğünü Micheal Schmitt yapıyor. Kitapçıkta çeşitli siber operasyon koşullarının hukuka uygunluğu araştırılıyor, hukuka aykırılığa verilen pek çok örnekten birinde bir devletin başka bir devletin siber altyapısını hackleyerek, kalıcı şekilde işletim sistemini ele geçirmesi olarak anlatılıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu