ÖZEL HABER
Baltıkların şirin ülkesi Estonya bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlıyor. Üç günlük Baltık turuna dün başlayan Erdoğan’ın bugün ve yarın yapacağı Estonya temaslarının ülkemizdeki Siber Güvenlik çalışmalarını yakından ilgilendiren bir tarafı da bulunuyor. Siberbulten.com’un yabancı diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Erdoğan ve ekibi başkent Tallinn’de bulunan NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ni (SGMM – NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – NATO CCD COE) de ziyaret edecek.
Siber güvenlik konusunda stratejik çalışmalar yapan merkez ile Türkiye arasındaki işbirliğinin Cumhurbaşkanının ziyaretinin ardından ivme kazanabileceği belirtiliyor. SGMM ziyaretinin Erdoğan’ın programında neden bulunmadığı konusunda bir bilgi bulunmazken, böyle bir ziyaretin MIT’in siber güvenlik operasyonlarıyla ilgili yetkisinin arttırıldığı kanun değişikliği ve Türkiye’nin gündemine 30 Mart seçimlerinden önce gelen dinlemelerin ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Estonya’nın da aralarında bulunduğu 7 ülkenin imzasıyla 2008’de kurulan Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi’nin bugün 15 üyesi bulunmakta. Merkez siber güvenlik alanında kendisine sponsor olan ülkeler başta olmak üzere katılımcı diğer ülkeler ve bütün NATO üyelerinin faydasına sunulmak üzere siber güvenlik çalışmaları yapan bir Ar-Ge Merkezi olarak çalışıyor. Hukuk ve Politikalar Birimi, Strateji Birimi, Teknoloji Birimi, Eğitim ve Tatbikat Birimi Destek Birimi ile Merkez siber güvenlik araştırmalarını sadece teknik seviyede kısıtlı tutmayarak, hukuk ve politika alanında çalışmalarını genişletmeyi başardı.
Türkiye’nin SGMM ile ilişkisi 2008’e dayansa da, aktif işbirliği içine girmesi ancak son birkaç senede mümkün oldu. Merkezin düzenlediği ve dünyanın en geniş kapsamlı siber güvenlik tatbikatı olan Locked Shields’e bu sene Siber Savunma Komutanlığı katıldı. Ancak SGMM’nin kapasitesi ve proje portföyüne bakıldığında Türkiye’nin aktif destek verebileceği başka çalışmalar olduğu da dikkatlerden kaçmıyor.
Hali hazırda Merkez’e sponsor olan ülkeler arasında yer almayan Türkiye, Erdoğan’ın ziyaretinin ardından süreci hızlandırabilir ve üyeler arasına katılabilir.
SGMM’nin Çalışmaları
Siber güvenlik araştırmalarını sadece teknik seviyede ele almayan, aynı zamanda özellikle hukuki analiz ve çalışmaları da önemseyen Merkez, bu alanda dünyaca ün yapmış Prof. Wolff Heintschel von Heinegg ve Prof. Michael N. Schmitt gibi isimlerle ortak çalışmalar yürütüyor.
Bu gayretlerin dünyada ses getiren ilk meyvesi, Uluslararası Hukukun Siber Savaşa Uygulanmasına Dair Tallinn Kitapçığı (Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare) isimli, Siber Savaş ve Siber Çatışma hallerinde uygulanabilecek uluslararası hukuk kurallarını inceleyen akademik çalışma oldu.
Merkezin ‘Tallinn Kitapçığı’ gibi hukuki çalışmaları ve siber güvenlik alanında hazırladığı çeşitli teknik raporlarının yanı sıra, ‘flagship project’ olarak isimlendirdikleri önemli bir takım faaliyetleri de bulunuyor. Bunlardan ilki, her sene düzenlenmekte olan ‘CyCon-International Conference on Cyber Conflict’ isimli uluslararası konferans. Bir diğeri ise gerçek zamanlı siber savunma tatbikatı Locked Shields. Bir NATO Mükemmeliyet Merkezi olarak SGMM, hazırladığı tatbikatlar ve yayımladığı güncel araştırmaların yanı sıra, teknik eğitimler hazırlanması, araştırma makaleleri yazılması, diğer NATO tatbikatlarına aktif destek gibi sorumluluklar da üstlenmiş durumda.