Dünya ekonomisine yön verenleri Davos’ta bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu’nun bu seneki gündem maddeleri arasında siber güvenliğin geçen senelere göre daha fazla olması dikkat çekti.
Son zamanlarda yaşanan Sony, eBay, Target ve JP Morgan gibi dünya çapında şirketlere yönelik saldırıların siber güvenliğe olan farkındalığı özellikle iş dünyasında artırmasının bu durumda payı olduğu belirtiliyor. BBC’nin konuyla ilgili haberine göre, geçmiş yıllarda da siber güvenlik Davos Zirvesi’nin gündemi arasındaydı fakat ilk kez 2015’de bu konu ‘başroldeydi.’
BBC katılımcılar arasında yer alan Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky’nin konferans salonunda iş adamı, politikacı ve akademisyenler tarafından sıklıkla yolunun kesilerek soru sorulmasının bu ilginin göstergesi olarak yorumluyor.
Kaspersky, İngiltere’nin Ulusal Suç Ajansı da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerindeki hükümet ve şirketlere siber güvenlik danışmanlığı sağlıyor.
Zirveden önce hazırlanan bilgilendirme raporunda siber güvenlik problemlerinin küresel ekonomiye maliyetinin 3 trilyon dolar olduğu vurgulanmış ve şirketlerin yeni bir düzen oluşturmalarının önemine dikkat çekilmişti.
WISeKey güvenlik şirketinin sahibi Caros Moreira ‘Ne zaman dünyanın ilk 500 şirketinden birine siber güvenlikten bhasetsem, IT sorumlusu ile görüşmemi önerirlerdi. Şimdi ise yönetim kurulu üyeleri ve CEO’lar ilgi gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Kimilerinin siber güvenlikte ‘acil durum anonsu’ olarak değerlendirdiği bu yeni durum şirketlerin bütçelerine de etki etmiş gibi gözüküyor. Moreira geçtiğimiz yıl bir ABD bankasının siber güvenliğe 2.3 milyon dolar ayrıdığını söyledi.
25 yıldır siber güvenlik üzerine çalışan Kaspersky “25 yıl önce siber güvenlik basit bir bisiklet gibiydi. 10-15 sene önce araba haline geldi. Şimdi ise minibus gibi. Sadece saldırılar daha karmaşık hale gelmiyor aynı zamanda hedefler de daha zorlaşıyor.” diyerek sektörün gelişimini özetledi.
Siber güvenlikle ilgili oturumda şirketlerle ilgili dataya kimlerin ne kadar erişimi olacağı önemli bir gündem maddesi olarka tartışılırken, siber güvenlik yönetişimi için ‘küresel bir mekanizma’ kurulması dinleyici ve konuşmacıların destek verdiği bir fikir olarka öne çıktı.