İsrailKüreselTürkiye

Kenneth Geers: “Türkiye’nin bölgesinde dikkat edilmesi gereken en ciddi siber güç İsrail’dir” 

Siber Bülten ekibi bu ay, ünlü siber güvenlik analistlerinden Kenneth Geers’le siber uzaydaki gelişmeler üzerine detaylı bir mülakat gerçekleştirdi. Siber güvenlik araştırmacılarının ve analistlerinin karşılaştığı zorluklardan siber diplomasiye, Türkiye ve ABD’nin siber uzayda işbirliği potansiyelinden İsrail’in siber kapasitesine kadar pek çok konuda sorularımızı yanıtlayan Geers, farklı uluslararası aktörlerin siber politikaları hakkında dikkate değer açıklamalara bulundu.

Doktorasını Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenliği Programı’ndan (CISSP) alan Kenneth Geers, 20 yıl boyunca ABD Ulusal Güvenlik Dairesi, Deniz Kuvvetleri Kriminal Araştırma Servisi ve NATO bünyesinde görevde bulundu. ABD’nin, Estonya’daki NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nde görevlendirdiği ilk temsilcisi olan Geers, Ukrayna’nın Kiev kentinde çalışmalarına analist olarak devam ediyor. Ünlü siber güvenlik analistinin Stratejik Siber Güvenlik adlı bir kitabı ve konu üzerine yazılmış 20’den fazla makalesi bulunuyor.

geers

Siber güvenlik araştırmacıları ve devletler arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu ikisi arasındaki işbirliği, yaptıkları işin kalitesini ve tarafsızlığını etkiler mi? Bu açıdan yabancı yardım ne derece güvenilirdir? 

Ulusal güvenlik endişeleri ve bilgi tasnifi, sivil araştırmacılar ve devlet arasında bir uçurum oluşturuyor. Bir “siber savaşın” sürdüğüne inanmaya devam ettiğimiz sürece, herhangi bir araştırmacının veya şirketin tarafsızlığına inanmak zorlaşacaktır. Hepimiz sadece insanız ve günün sonunda hepimiz bize ait olan şeyleri koruma arzusu taşıyoruz.

Bu anlamda, bir dereceye kadar yabancı yardım kaçınılmaz; çünkü kendi ülkenizde uzmanlık geliştirebileceğinizden çok daha fazla sayıda kritik teknoloji ve yetenek mevcut. Fakat bilgece hareket ederek, her kişi veya program, potansiyel bir Truva atı olarak görülmeli. 

Türkiye ve ABD arasında siber güvenlik alanında herhangi bir işbirliği ihtimali görüyor musunuz? NATO bağlamı dışında, siber uzayda ikili ilişkilerin geliştirilmesini nasıl değerlendirebilirsiniz?

Siber uzay mevcut geleneksel insanî ilişkilerin yalnızca bir yansımasıdır. Türkiye ve ABD’nin ortak jeopolitik çıkarları bulunduğu müddetçe siber uzayda da ortak düzlemde buluşacaklardır.

Stratejik siber güvenlik konusunda çalıştığımız müddetçe, uluslararası işbirliği bir ihtimal değil. Siber uzay; ABD, Rusya, Çin ve Türkiye’den veya bunların hepsinin toplamından çok daha büyüktür.

Hukuki yaptırım ve karşı istihbarat, yasal olarak sadece kendi hukuki yetki alanlarıyla sınırlıdır ve destek için dostlara ve müttefiklere itimat edilmelidir. 

Estonya ve Ukrayna’da çalışmış ünlü bir analist olarak, Estonya ve Ukrayna’ya karşı iddia edilen Rus saldırıları arasındaki en göze çarpan farklılıkları ve benzerlikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her ülkenin gerçek dünyadaki çatışmalarının izlerini siber uzayda da görmek mümkündür. Ayrıca siber saldırılar da zamanla evrimleşti. 1990’ların başında World Wide Web’in ilk zamanlarında, Rusya ve Çeçenistan internette çok ciddi bir propaganda savaşı verdiler. Estonya’da, Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki fedakarlıklarına karşı algılanmış bir saygısızlığa karşı “vatansever hacker” kavramının en saf halini gördük. Ukrayna küresel bir kaygı gerektiren bir çatışmada bulunarak, ABD dahil birçok uzak ülkeye de eşzamanlı saldırılar düzenlendi. 

Türkiye’nin yakın coğrafyasında; Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar’da en dikkat edilmesi gereken güçlü siber aktör sizce hangisidir?

İsrail’dir. İsrail Savunma Gücü’nün websitesi aslında her şeyi söylüyor: “İsrail Savunma Gücü (IDF) hem savaş hem de barış hallerinde, sürekli ve durmaksızın, düşmanlarının projelerini engellemiş ve aksatmış, kamuoyunu etkileyerek, her türlü cephede ve her türlü çatışmada uğraş vermiş ve İsrail’in düşmanları üzerindeki üstünlüğünü muhafaza etmiştir.”

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN LÜTFEN FORMU DOLDURUN

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu