TÜBİTAK ve Katar Ulusal Araştırma Fonu’nun (QNRF) ortak girişimi kapsamında Türk ve Katar kuruluşları tarafından gerçekleştirilen iki siber güvenlik araştırma projesi ödüle layık görüldü. Hangi projelerin destek almaya hak kazandığı, Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde düzenlenen Katar Araştırma Konferansı (ARC ’18) sırasında duyuruldu. Projeler TÜBİTAK ve QNRF’nin ortak inisiyatifi ‘Akademi, Endüstri İşbirliği’nin sonucunda ödüllendirildi.
QNRF’in yöneticisi Dr. Abdul Sattar Al Taie, konferans sırasında yaptığı açıklamada fon sağlanacak olan projelerin, Katar ve Türk kuruluşları tarafından müşterek sunulan 13 proje arasından seçildiğini söyledi. Projelerden biri Hamad bin Khalifa Üniversitesi, Katar İçişleri Bakanlığı ve Katar 2022 Dünya Kupası Yüksek Kurulu’nun (SC) Türk akademisyenler ve işletmelerle ortaklaşa hazırladığı ‘Siber saldırılara karşı savunma amaçlı derinlemesine siber istihbarat platformu’ adını taşıyor. Diğer proje ise Katar Üniversitesi, Katar Genel Elektrik ve Su Şirketi Kahramaa’nın Türk ortakları ile hazırladığı ‘Devlet Düzeyinde Akıllı Dağıtım Şebekesi Altyapısı’nın Siber Güvenliği’ adlı proje oldu.
İlgili haber>> Türkiye ve Katar siber işbirliğine başlıyor
Projelerin Akademi ve Sanayi’nin işbirliği vasıtasıyla bilim ve sanayi alanında faaliyet gösteren Türk ve Katarlı katılımcılar arasındaki işbirliğini artırmayı amaçladığı görülüyor. ‘Siber Güvenlikte Akademi-Sanayi İşbirliği’ programı 2017 Ekim ayında hayata geçirildi. Program, 2015 yılında QNRF ve TÜBİTAK arasında ortak çıkarlara dayanan projelerde işbirliği yapmak için imzalanan programın devamı niteliğinde.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu, bunun Türkiye ve Katar arasındaki işbirliğinin bir örneği olduğunu söylerken şöyle devam etti: “Siber güvenlik iki ülke için de kritik önem taşıyor ve bunun gelecekte sağlık ve havacılığa ilişkin konularda daha geniş bir yelpazede kendini göstereceğini öngörüyoruz.” Hasekioğlu, ayrıca bu müşterek araştırma inisiyatifinin, bir dizi etkinliğin ilk bölümü olduğunu, ileride her iki ülkeden uzmanların yer alacağı araştırma enstitüleri kurulmasının yanı sıra iki ülke arasında öğrenci ve akademisyen değişimi programları düzenlenebileceğini ifade etti.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun