haber

Her dört kişiden üçü veri yedeklemiyor

Son bir araştırmaya göre, her dört kişiden üçü muhtemel bir olumsuz senaryoya karşı veri yedeklemiyor. Yeterli önlem alınmaması yüzünden de veri kayıpları oldukça sık yaşanmaya devam ediyor.

Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, veri kaybının herkesin ya da her şirketin başına gelebilecek bir durum olduğunu vurguladı. Olası bir sorun öncesinde yedekleme yapmanın öneminin altını çizdi. 

Verilerinin daima güvende kalacağı düşüncesiyle önlem almayan kullanıcılar, kayıplara hazırlıksız yakalanarak şok yaşıyor. Bu kayıpların yüzde 29’unun kazayla gerçekleştiğini ortaya çıktı. Serap Günal, her kullanıcının diske kahve dökmek, bir dosyayı yanlışlıkla silmek, bilgisayarı çaldırmak ya da tuvalete telefon düşürmek gibi basit hatalara bile er ya da geç düşeceğini dile getirdi. “Bu felaket benim başıma gelmez” yanılgısına kapınılmaması gerektiğini belirtti. Günal, birkaç depolama aygıtında yedekleme yaparak çok ciddi veri kayıplarından bile korunabileceğinin altını çizdi.

YÜZDE 30’U HİÇ YEDEKLEME YAPMIYOR

Bu arada, yeni bir araştırma, insan hatalarının dışında teknik sorunlar, kötü niyetli yazılımlar ya da virüsler gibi pek çok sebepten kaynaklanabilen veri kaybı vakalarına karşın her 4 kişiden sadece 1’inin düzenli olarak yedekleme yaptığını gösteriyor. Aynı araştırma, kullanıcıların yüzde 30’unun şimdiye kadar hiçbir zaman yedek almadığını da ortaya çıkartıyor.

VERİLERİN YEDEĞİNİ ALMAK, VERİ KAYBINA KARŞI RAHATLATIYOR

Veri kayıpları ile ilgili en kötü senaryolar bile veriler üzerinde yapılan değişiklik, kayıt ve depolama işlemlerinin modern, organize ve günlük gerçekleştirilmesiyle önlenebiliyor.

Ancak şanslarına güvenmek yerine bir plan oluşturarak veri kaybı ihtimaline karşı hazırlık yapan kullanıcılar bir veri kaybı anında kendilerini rahat hissedebiliyor. Yedeklemede iki ana yöntem olarak kullanıcıların karşısına harici disk ve bulut tabanlı depolama çıkıyor.

“VERİLERİNİZİ 3 FARKLI MEDYADA TUTUN”

İki yedeğin bulundurulmasının en doğru replikasyon sayısı olduğunu dile getiren Günal, verilerin ana medya dışında iki cihazda daha yedeklenerek veri kaybına karşı üç bağımsız veri tabanı yaratılmasını öneriyor. 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu