Zararlı Yazılım

Fidye yazılımcıların hedefinde bu kez Masterchef var

Big Brother, The Voice ve Master Chef gibi fenomen TV programlarının yapımcıları fidye yazılımı saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

The Voice, Big Brother ve Master Chef gibi ‘reality show’ların yapımcısı olan Amsterdam merkezli prodüksiyon ve dağıtım şirketi Endemol Shine Group, bir fidye yazılımı saldırısına uğradı. Saldırının arkasındaki grubun Microsoft’un Kasım ayında hakkında kamuoyunu uyardığı DopplePaymer olduğu ortaya çıktı.

DopplePaymer, saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırıda ne kadar veya hangi verilerin çalındığı hala net değil. Verilen bilgiye göre, siber saldırı Endemol Shine Group ve Endemol Shine International ağlarını etkiledi. Firmaya göre olay, hackerların da veri kaybetmesine sebep oldu.

ÇALIŞANLARIN BİLGİLERİNİN YANISIRA TİCARİ BİLGİLER DE AÇIĞA ÇIKTI

Endemol Shine Group’un ana şirketi Banijay, yaptığı açıklamada mevcut ve eski çalışanların bir takım kişisel verilerinin yanı sıra ticari olarak hassas bilgilerin ele geçirilmiş olabileceğini ifade etti. Siber saldırıya uğrayan firma, Big Brother, Masterchef, Fear Factor, Survivor ve benzeri bir çok popüler programın yapımcısı.

Bleeping Computer’a göre DoppelPaymer adlı grup, saldırıyı gerçekleştirdiğine kanıt olarak Endemol Shine’ın veri tabanlarından çalınan çok sayıda dosyayı paylaştı. Bunlar arasında şirketin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) stadartlarına uygunluk belgesi bile yer alıyor.

2020 yılının kötücül fidye yazılımı trendi: “DarkSide” nedir?

FİDYE MİKTARI YÜKSEK OLACAK

Bilgisayar korsanlarının firmanın ağına nasıl sızmayı başardıkları, ne kadar fidye talep ettikleri ve Banijay’in fidyeyi ödeyip ödeyemeyeceği konusu henüz net değil. Firmanın devasa büyüklüğü ve DoppelPaymer’in geçmişi göz önüne alındığında, talep edilecek miktarın oldukça büyük olacağı tahmin ediliyor.

Bu yılın başlarında DoppelPaymer, Mitsubishi’yi hedef almıştı. Ayrıca Hall County Georgia sistemlerini de siber saldırı düzenleyen grup, saldırı ile sadece firmanın hizmetlerini aksatmakla kalmadı, aynı zamanda seçmenlerin verilerini de çalmayı başardı. Fidye yazılımı çetesi, ayrıca 1 GB’lık seçmen verilerini şifrelenmemiş biçimde sızdırarak veri kaybı olmadığı iddialarını reddetmişti.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu