Bilgisayar güvenliği uzmanı Mikko Hypponen, 2011 yılında TED Talks için yaptığı konuşmasında, internet güvenliğinin önemini anlatıyor.
İlk bilgisayar virüsü Brain.A’nın üzerinden 25 yıl geçtiğini anlatan Hypponen, bu virüsün kodlarını dinleyicileri ile paylaşıyor. Kodlarda, virüsü yazan iki Pakistanlı kardeşin adı bulunuyor. Bu kardeşleri gösteren Hypponen, Brain.A virüsünün ve eski virüslerin nasıl çalıştığını göstererek zararsızlıklarını vurguluyor. Bu virüsler, çoğunlukla ekranda eski tip animasyonlar ve renkler gösterdiğinden, bir bilgisayara virüs bulaştığını anlamak çok kolay. Fakat Hypponen, günümüzde virüslerin artık bu şekilde basit olarak değil, çok daha profesyonel şekillerde yazıldığını ve dolayısıyla tespitlerinin zor olduğunu vurguluyor. Bunlara örnek olarak keylogger’ları veriyor. Keyloggerlar, bilgisayarlarda farkettirmeden çalışarak, kullanıcıların tüm klavye hareketlerini bir merkeze gönderiyor. Siber suçluların özellikle kredi kartı bilgileri ele geçirmede sıklıkla kullandıkları bu türden yöntemler sayesinde çalıntı bilgiler piyasası bile oluşmuş durumda.
İnternetin küreselliği nedeniyle, bu türden virüsler ve zararlı yazılımların dünyanın her yerinde serbestçe dolaşabilmesi, siber suçların arksında kimin olduğunun tespitini zorlaştırıyor. Hypponen, buna örnek olarak tespit ettikleri genç bir Rus hackerın bilgilerini izleyicilerle paylaşıyor. Diğer suçluların tespit edilmesinin bu kadar kolay olmadığını vurgulayan Hypponen, suçlular tespit edilse bile ülkelerin yerel polislerinin harekete geçirilmesinin pek de kolay olmadığını anlatıyor.
Konuşmasının ilerleyen kısımlarında, kontrol sistemlerine geçiyor. Günlük hayatta kullandığımız asansör veya havalandırma gibi sistemlerden, daha büyük fabrikalarda veya tesislere kadar bir çok mekanda kullanılan bu kontrol sistemleri, hacklendikleri takdirde ciddi ulusal zararlar verebilme riski taşıyor. Örneğin, elektrik sisteminin kendisi bile internete bağımlı. Hypponen, internet zarar gördüğü takdirde yine de kritik sistemlerinin çalışmaya devam edebilmesi için hazırlanmak gerektiğini vurguluyor. Hypponen konuşmasını şöyle bitiriyor:
“Eğer internetin güvenliği için gerekli adımları atmazsak, hepsini birden kaybetme riskimiz bulunuyor. Ne yapmamız gerekiyorsa küresel olarak yapmalıyız, ve hemen yapmalıyız.”