TED

Telefon dinlemenin kısa tarihi: Dinlemeden nasıl korunabiliriz?

Bir dijital gizlilik araştırmacısı ve aktivist olan Christopher Soghoian, bu sene Mart ayında yaptığı TEDTalks konuşmasında hükümetlerin, istihbarat servislerinin ve hackerların cebimizdeki telefonlardan özel hayatımıza nasıl sızabildiğini ve bu izlenmeden korunmanın yollarını anlatıyor. Hack teknolojileri ve hükümetlerin dinleme ve izleme pratikleri üzerine araştırmalar yapan Soghoian, aynı zamanda Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nde baş teknoloji uzmanı olarak çalışıyor.

Soghoian konuşmasına, telefon şirketlerinin yüz yılı aşkın süredir hükümetlere nasıl telekulak desteği sağladığını anlatmakla başlıyor. Eskiden manuel olarak yapılan dinlemeler, bilgisayarların hayatımıza girmesinden sonra daha sistematik bir hale geliyor. Telefon şirketlerinin ağlarına dinleme sistemleri oluşturduğundan bahseden Soghoian, iletişim şebekelerinin telefonlarımıza ve diğer cihazlarımıza bağlandığını ve bu bağlantının tek bir açıklaması olduğunu söylüyor: hükümetler, istihbarat servisleri, hackerlar, bir dolandırıcı ya da sapık sizi dinliyor olabilir!

Hangi uygulamalar güvenli?

Silikon Vadisi’nde kurulmuş şirketler dışındaki telefon şirketleri bu telekulak destek sistemlerini aktif olarak kullanıyor fakat Silikon Vadisi şirketleri kendi cihazları için dinleme ve izlemeyi zorlaştıran şifreleme sistemleri geliştirmiş. Soghoian bu konuda Apple ve WhatsApp gibi şirket ve uygulamaların güvenilir olduğunu belirtiyor. Örnek olarak, iki iPhone arası iletişimi sağlayan iMessage ya da Facetime gibi uygulamaların izlenme ve dinlenmeye karşı güçlü şifrelemelerle korunduğunu ve gönderilen mesajların ya da görüntülü konuşmaların kolayca dinlenemediğini belirtiyor. Aynı durum şu an milyonlarca insanın kişisel konuşmalarını içeren WhatsApp için de geçerli.

Şifreleme Sistemleri yararlı mı?

Hükümetlerin bu şifreleme sistemlerinden pek de hoşnut olmadığını belirten Soghoian, iletişim şirketlerinin şifrelemeyi demokratikleştirdiğini ve cihazlarla beraber artık ‘varsayılan’ olarak gelen bu şifrelerin insanların kişisel hayatlarını koruduğunu belirtiyor. Şifrelemelerin suçluların ya da ulusal güvenliği tehdit eden hackerların yakalanmasını zorlaştıran bir sistem olduğunu fakat aksi halde de herkesin konuşmalarının herkes tarafından izlenebileceği bir dünyada yaşıyor olacağımızı söylüyor.

SİTEMİZDE YAYINLANAN DİĞER TED TALKS ÖZETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Eğer bir cihaza ya da bir iletişim ağına sızabilmenin bir yolu varsa, bu açıktan kimin sızabileceğini kontrol etmenin bir yolu olmadığını belirten Soghoian, bu nedenle iletişim ağlarının güvenlik altına alınıp korunmasının özel hayatın gizliliği açısından en iyi yol olduğunu açıklıyor. Konuşmasının sonunda da bize çok açık bir mesaj veriyor: telefon konuşmalarınız ve mesajlarınızın gizliliği için güvenli iletişim araçlarını kullanın.

HAFTALIK SİBER BÜLTENE ABONE OLMAK İÇİN LÜTFEN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. neyine paylaşıyosunuz bunu anlamıyorum 15 yıldır a5 kritolama kullanılıyor kimsede değiştirmiyor bunu.
    üstelik internette bir gsm intercopter in fiyatı 1500 usd çok komik değil mi?(sdr 20 usd ama router dah iyi)

    ne desem bilmiyorum küfür mü ediyim şimdi?

    en güzeli 300 ghz x band telefon kullancan bide içine kafana göre crypto file atçan sıkıysa dinlesinler.
    bunu okuyan nsa ajanı varsa daha çocuğum ben

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu