SparkCamp tartışma serilerinin yaratıcısı ve ödüllü gazeteci Amy Webb, 2013 yılında yaptığı TedTalk ile çevrimiçi randevu sitelerinin sırrını matematiksel verilerle nasıl çözdüğünü anlatıyor. Daha önce denediği yöntemlerle kendisinin ve ailesinin hayal ettiği gibi birini bulamayan; fakat aşka inancını kaybetmeyen Webb, ilişkiler konusunda neden başarısız olduğu üzerine düşünürken bu soruna en iyi bildiği yöntemle bir çözüm bulmak için yola çıkıyor: veriler.
Aşk Çevrimiçi Bulunabilir Mi?
Nüfusu bir buçuk milyon olan Philadelphia’da nüfusun yarısının erkek olduğunu varsayarak bir hesaplama yapan Webb, 30-36 yaş aralığındaki erkeklerin otuz bin kişi olduğu sonucuna varıyor. Kendisi gibi Yahudi olan ve spordan çok da hoşlanmayan bir eş aradığına göre, tüm şehirde randevulaşabileceği erkek sayısının sadece 35 olduğunu fark ediyor.
Webb bu hesaplamalar üzerine aradığı kişiyle internet üzerinden tanışmanın kötü bir fikir olmadığını düşünüyor; çünkü aslında internet üzerinden eşleşme sistemi tamamen veriler ve bir algoritma üzerine kurulu. Kayıt olduktan sonra özgeçmişi üzerinden pek çok kişiyle eşleşiyor; fakat hepsi sonunda berbat randevulara dönüşüyor.
Verilerle Desteklenen Bir Eşleşme Sistemi
Bu randevularla beraber topladığı verilerle nasıl korelasyonlar ortaya çıkardığını anlatan Webb, asıl sorunun yemeğe çıktığı erkekler ya da algoritmalar olmadığını söylüyor. Sorun aslında insanların, internette yarattıkları profillerde kişisel bilgilerini dürüstçe girmiyor oluşu. Aynı zamanda sitelere kayıt işlemleri sırasında sorulan soruların yüzeysellik payı da eşleştirmenin yanlış çalışmasına sebep oluyor.
Bu sorunları aşmak için yeni bir plan yapan Webb, kendisinin bir eşte aradığı tüm özellikleri yazarak 72 farklı veriyi birleştiriyor. Daha sonra üst ve alt katman olarak bu verileri öncelik sıralarına göre ayırıyor ve bir değerlendirme sistemi tasarlayarak, bir randevuya çıkmadan önce buluşacağı kişiye minimum 700 puan vermeyi kararlaştırıyor.
Aşkın Algoritması
Konuşmasında bu sistem sayesinde onlarca kişiyle eşleştiğini anlatan Webb, ilgilendiği kişinin onu beğenmemesi üzerine uğraş gerektiren; fakat onu kesin çözüme ulaştıracağına inandığı bir yöntem üzerine çalışmaya başlıyor. Yarattığı on sahte erkek profili ile onun hoşlanacağı bir erkeğin beğeneceği olası kadınlar üzerine verilen toplayan Webb, bu verileri kullanarak internetteki en çekici profili yaratmayı başarıyor. Anahtar kelimelerin vurgulandığı uygun bir içerik, nazik bir üslup ve dikkat çeken fotoğraflarla internet ekosistemine uygun bir optimizasyon gerçekleştiriyor ve ürettiği puanlama sistemi sonucunda 850 puan alan bir adamla randevulaşıyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz
[wysija_form id=”2″]Üç hafta sonra buluşan çift, hikayenin sonunda evleniyor ve bir kız çocuk sahibi oluyor. Yani Amy Webb, ürettiği bu sistemle aslında aşk için bir algoritma olduğunu ve insanlara sanal olarak sunulan algoritmalar yerine bu algoritmaları kendimizin yazdığını bilimsel yöntemlerle ortaya koymuş oluyor.