SektörelTürkiye

Türkiye’de bir ilk: Siber Politikalar dergisi çıktı

Uluslararası ilişkilerin dinamik doğası gereği sürekli olarak gelişen ve değişen ilişkiler, teknolojik gelişmelerle farklı boyutlara taşınmış ve literatüre yeni kavramlar dâhil olmak üzere yeni konular eklemiştir. İbn-i Heysem’in katkılarıyla hız kazanan optik biliminin geldiği son safhayı teşkil eden internet bu yeni konuların başında gelmektedir. Özellikle de 2000’li yıllardan itibaren teknolojik gelişmelerin internet ile beraber daha hızlı yayılması, internetin gücünün devletler ve diğer örgütler tarafından keşfedilmesine ve buradan hareketle de bu gelişmelerin karşı devlete ya da düşmana karşı kullanılmaya başlanması, uluslararası ilişkilerde yeni dönemin başlamasına neden olmuştur.

Siber güç olarak adlandırabileceğimiz bu yeni dönemde, internetin ve teknolojik gelişmelerin farklı amaçlar çerçevesinde kullanılabilirliğinin keşfedilmesi ile birlikte güvenlik olgusu da değişmeye başlamış, devletlerin artık kara, deniz ve hava güçleri gibi temel argümanlarının yanına siber güç olgusu da eklenmiştir. 2007 Estonya siber saldırıları ile uluslararası alanda hem devletler hem de uluslararası örgütler bağlamında daha fazla endişe yaratan bu yeni olgu, devletlerin ve uluslararası örgütlerin siber güvenlik politikalarına daha fazla ağırlık vermelerine neden olmuştur.

2010 yılında İran’a karşı gerçekleştirilen Stuxnet saldırısı ile beraber siber güvenliğin devletler için ne kadar önemli olduğu bir defa daha ortaya çıkmış ve devletler bir yandan siber güvenlik politikaları oluşturmaya başlarken, diğer taraftan da siber ordular kurarak savaş maliyetlerini daha da aşağıya çekmeyi hedeflemiştir.

Rusya’nın Kırım’da uygulamış olduğu Karma (Hybrid) Savaş olgusu içerisinde de kendisine önemli bir yer edinen siber saldırılar ya da siber güç, uluslararası toplumun son yıllarda karşılaştığı ve ileride de daha fazla karşı karşıya kalabileceği bir olgu olması nedeniyle hem araştırılması gereken hem de bu alanda yeni fikirlerin ve güvenlik politikalarının ortaya çıkarılması gereken bir alandır.

Cyberpolitik Journal olarak amacımız teknolojik gelişmelerin, devletlerin hem siyasi hem de güvenlik politikalarına, hukuksal sistemlerine ve daha da önemlisi demokratik yapılarına olan etkisini inceleyerek uluslararası ilişkiler bilimine hem ulusal hem de uluslararası alanda katkıda bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle, Cyberpolitik Journal’ın ana amacı siber uzay ile uluslararası ilişkiler ve uluslararası politika arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaya katkıda bulunmaktır. Cyberpolitik Journal’ın odak noktası her ne kadar siber politika olsa da, dergi içerisinde toplum, güvenlik, barış, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve insan hakları gibi diğer önemli konular da eleştirel bir biçimde analiz edilecektir.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu