ABDUncategorized

 DARPA’nın çağ ötesi projesi PLAN X: Hayaller gerçek mi oluyor?

Tıpkı uzaydan gelmiş gibi duruyor.

Binlerce bilgisayar sanki yıldızlar gibi gözüküyor. Bilgisayarlar arasındaki parıltılı bağlantılar, uçsuz bucaksız askeri ağ içerisinde adeta bir takımyıldızı oluşturuyor.

İşte bu Pentagon’un İnternet vizyonu..

Sınır ötesi bölgelerde devriye gezen askerlere pek de benzemeyen ABD ordusunun siber savaşçıları, yaklaşan bir saldırının sesini duyamayacaklar. Düşmanlarını kanlı canlı bir şekilde karşılarında göremeyecekler.  Ateş hattında kalmadıkları için ölmeyecekler.

Tıpkı özel şirketlerdeki güvenlik çalışanları gibi saatlerini bilgisayarların başına çökerek, kod satırlarını analiz ederek, açıkları veya ihlalleri bulmaya çalışarak – ki bu ileri düzeyde mühendislik becerisi isteyen bir iş – harcıyorlar. Her ne kadar ağları her gün milyonlarca kez taranıyor olsa da düşman bir korsan (hacker) ağlarına sızmak için sanal tel örgülerini geçtiğinde harekete geçen bir alarm sistemi bulunmuyor. Korsanlar içerideki bilgiyi yok ettiğinde de sanal bir patlama gerçekleşmiyor.

Pentagon’un araştırma kolu bunu değiştirmek istiyor.

Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), Plan X adı verilen ve program yöneticisi Frank Pound’un, bir gün siber savaşçılara “ağlarının saldırı altında olduğuna dair anlık bilgi” verecek diye tarif ettiği bir sanal gerçeklik geliştiriyor.

4 yıl içinde 125 milyon dolara mal olacak olan Plan X, gerçek bir online savaş alanı oluşturma yönünde atılmış ilk büyük girişim olmakla beraber ordunun sanal savaş meydanında operasyon tarzını kökten değiştirebilir.

Dokunmatik düz bir ekranda basitçe ellerini dolaştıran bir kullanıcı, bütün ağın sağlığını analiz edebiliyor veya bağlanmamış olması gereken casus bilgisayarları bulabiliyor. Saldırılar zengin görünümlü grafiklere ve 3-D görsellere dönüştürülüyor, böylece saldırılar gerçekleştiğinde onları gözden kaçırmak neredeyse imkansızlaşıyor. Askeri uzmanlar da bu saldırılara karşı kelimenin tam manasıyla sanal bir raftan veya kendi ağları üzerindeki Apple’ın Uygulama Mağazası’na benzer bir pazardan bloklar çekerek savunma yapabiliyor. Belki bir gün operasyonlarını gerçekleştirmek için tam üç boyutlu sanal gerçeklik içinde bir video oyun başlığı olan Oculus Rift tarzında 3-D vizörleri de kullanabilirler.

Bunun ne kadar önemli bir mesele olduğuna gelince:  Ordu için ağlarını bilgisayar saldırılarından korumak, en az ülkenin topraklarını, hava ve deniz sahasını ve uzay sahasını korumak kadar önemli. Ulusal istihbarat yöneticisi, online sistemlerin potansiyel tavizlerini ve bilgi hırsızlığını Amerikan ulusal güvenliğine karşı 1 numaralı tehdit olarak – teröristlerden veya kitle imha silahlarından daha önde – sıraladı.  Üstün silahlara ve teknolojiye sahip olabilirler; ama siber çatışmaların asimetrik doğası, sayıları giderek artan sofistike saldırganların her zaman savunmacılara karşı bir adım önde olması anlamına geliyor.

planx
PLAN X hakkında DARPA sunumundan bir grafik: Dokunmatik masada PLAN X

 

Plan X gibi bir program aynı zamanda ordunun siber operasyonlarını da hızlandırabilir. Plan X ile birlikte araştırmacılar bir misyonun yazılması, test ve konuşlandırmasını 72 saat içinde yapabilmeyi umuyor – bu süreç bugünlerde bazen aylarca sürebilen bir süreç. –

Program hala başlangıç aşamasında; ama DARPA Internet’in ilk kez ortaya çıkmasını hızlandırmış etkili bir ajans. Aynı zamanda GPS’in, görüntülü görüşmenin ve günlük hayatta sıkça kullandığımız diğer bazı önemli araçların arkasındaki teknolojiyi keşfeden kuruluş. Plan X, en sonunda ev ağınızın içindeki cihazların sağlığını izlemenize yarayacak bir ürün olarak elinize de gelebilir.

Bu yazının İngilizce aslı Christian Science Monitor’da yayınlanmıştır. 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu