Shodan nedir, Shodan ne işe yarar, Shodan nasıl kullanılır, Shodan ücretli mi, gibi sık karşılaşılan sorulara Siber Bülten olarak cevap verme niyetindeyiz. Çeşitli sorulara cevap verebileceğimiz yazımızda Shodan’ın ne olduğunu anlatarak başlayalım.
Kolay Erişim
SHODAN NEDİR?
Shodan (Sentient-Hyper-Optimized-Data-Access-Network), öncelikle bir arama motorudur ancak Google, Bing, Yahoo gibi arama motorlarından farklı bir işlevi vardır. Söz ettiğimiz arama motorlarıyla birçok bilgiye hızla ulaşabilirken, Shodan’da elde edebileceğimiz bilgileri bulamayız.
Shodan, çeşitli filtreler ışığında pek çok bilgisayar tabanlı sistemlerin bulunmasını sağlayan bir arama motorudur. Shodan ile interneti tarayıp internete açık olan sistemleri, cihazları, aygıtları (desktop, switch, router, servers vb.) tespit edebilir, bulduğunuz sonuçları da bağlantı noktalarına, türüne, lokasyonuna ve servis bilgilerine göre sınıflandırabilirsiniz.
SHODAN NE İŞE YARAR?
Shodan’ın internete açık cihazların taranabildiği bir arama motoru olduğunu belirtmiştik. İnternete açık cihazların Google’ı olarak adlandırılabilecek olan Shodan ne işe yarar sorusu da merak edilenler arasındadır.
Shodan, internete açık olan gizli kameraları, SCADA sistemleri, SSH sunucuları, web uygulamaları, yönlendiricileri veya güvenlik duvarı benzeri ağ cihazları gibi birçok sistem üzerinde gerek zafiyet taramak gerekse bilgi edinmek gibi işlevlere yarar. Dünya üzerindeki birçok cihazın güvenli olup olmadığını görmenize yarayan Shodan ile çeşitli unsurları analiz edebilir, unsurları görselleştirebilir ve raporlarını alabilirsiniz. Shodan’ın işlevi pasif bir bilgi toplama aracı ve fazlasıdır.
SHODAN ÜCRETLİ Mİ?
Shodan’da kullanabileceğiniz, aratabileceğiniz pek çok unsur bulunuyor. Bu unsurları gerek ücretsiz gerek de ücretli bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Shodan üzerinden bir hesap açarak da bu unsurları kullanabilirsiniz. Fakat önceden belirtmekte fayda var, Shodan’ın ücretsiz kullanımı ücretli kullanımına göre oldukça kısıtlı. Bu sebeple Shodan’ı etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız üyelik ücretiyle kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
SHODAN NASIL KULLANILIR?
İnternete açık olan kameraları, SCADA sistemlerini, SSH sunucularını, web uygulamalarını, ağ cihazlarını, aygıtlarını bulmak, zafiyet taramaları yapmak, lokasyon, port taramaları gibi çeşitli aramalar yapmak için kullanılan Shodan arama motorunu kullanmak için öncelikle https://www.shodan.io/ adresine gitmeniz gerekiyor.
Ücretli ve ücretsiz kullanımı aynı olsa da iki farklı versiyonda yapılabilecek işlem sayısının epey fazla olduğunu tekrar belirtelim. Bununla birlikte Shodan üzerinden bir üyelik açıp Shodan kullanımına başlayabiliriz.
Aşağıda Shodan’ı kullanırken işimize yarayacak bazı yerleri gösterelim:
- Arama Kutusu: Yapacağınız arama kriterleri bu alana yazabilirsiniz.
- Ülke Haritası: Harita üzerinden yapacağınız taramanın sonucunu kapsayacak ülkeyi veya ülkeleri seçebilirsiniz.
- Servis Filtreleme: Yaptığınız aramanın hangi servisleri içereceğini seçebilirsiniz.
- Seçenekler Sekmesi: Tarama sonucunun analizinde ve kriterleri gözden geçirmede detaylı bilgi alabileceğiniz yerdir.
Shodan ile birçok bilgiye erişebilirken belirli filtreleri bilmek bilgilere erişmeyi kolaylaştırır.
Aşağıdaki filtrelere göre aramalarını daraltabilir veya genişletebilirsiniz:
country: Belirtilen ülke kodunda arama yapar.
city: Belirtilen şehirde filtreleme yapar.
geo: Koordinatlarda arama yapar.
hostname: Hostname yada domain bilgisine göre filtreleme yapar.
net: Özel IP yada subnet aralığında filtreleme yapar.
os: İşletim sistemine göre filtreleme yapar.
port: Port bilgisine göre filtreleme yapar.
before/after: Belirtilen tarih öncesi yada sonrasında yapılan taramaları filtreler.
org: Bellirtilen IP’nin sahibi olan kuruluşa göre filtreleme yapar.
product: Belirtilen ürüne göre filtreleme yapar. Örn: (ApacheTomcat/Coyote JSP engine)
version: Belirtilen versiyona göre filtreleme yapar.
Not: “:”’dan sonra boşluk bırakılmamalıdır.
Söz ettiğimiz özellik ve filtrelerle birlikte Shodan üzerinden çeşitli taramalar yapabilirsiniz.
SHODAN CHROME’DA KULLANILABİLİR Mİ?
Shodan’ı farklı tarayıcılarda eklenti olarak da kurabilirsiniz.
Shodan, Google Chrome, Firefox gibi çeşitli tarayıcılarda kurabilmenin yanında Python, Ruby gibi programlama dilleri ile yazacağınız kodlarla Shodan üzerinde yapacağınız aramaları genişletebilirsiniz.