TED

Online Sosyal Değişim: Organizasyonu Kolay, Kazanımları Zor

Siyaset bilimci Zeynep Tüfekçi, TEDTalks’taki konuşmasında, sosyal medyanın toplumsal hareketler üzerindeki etkisini inceliyor. Konuşmasına, sosyal medyanın bu tip hareketleri mobilize ettiği ve güçlendirdiği konusunda çok fazla yazılıp çizildiğini, fakat sosyal medyanın ayrıca bu tip hareketleri zayıflatıcı bir tarafı olduğunu belirterek başlayan Tüfekçi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Twitter kullanımını incelediği saha çalışmasını açıklıyor. Eylemler sırasında ana akım medyanın eylemleri görmezden gelmesi üzerine, temel iletişim ve haberleşme aracı olarak sosyal medyanın kullanılmasına değinen Tüfekçi, siberalanı kullanarak dikkat çekmeyi başarmış Zapatista hareketi gibi kimi toplumsal hareketleri örnek olarak sunuyor.

Tüfekçi’ye göre, son yıllarda dünyanın bir çok yerinde vuku bulan eylemlerin başarıları veya sonuçları, katılımlarının büyüklüğü ile karşılaştırıldığı zaman oldukça sönük kalıyor. Teknoloji bu tip toplumsal eylemleri daha da kolaylaştırmış olsa da, eylemlerin sonuçlarını ve başarılarını aynı oranda etkilemiyor. Örneğin dünyanın her yerinde taraftar bulmuş Occupy hareketini 1955 yılındaki Alabama Civil Rights Movement ile karşılaştıran Tüfekçi, günümüzdeki hareketlerin neredeyse hepsinin hedeflediklerinden çok daha az başarı elde etmiş olmalarını vurgulayarak bunun nedenleri üzerinde duruyor.

Teknolojinin bir anda mümkün kıldığı kalabalıkların aksine, eski tip “yavaş” organize olan hareketlerin içinde tam olarak bu yavaşlıktan beslenen bir ruh bulunduğunu, ve elde edilen devasa başarılarda da bu ruh olduğunu belirtiyor. “Beraber çalışma kabiliyetinin” toplumsal hareketlerin başarıya ulaşmasının arkasında bulunduğu, bu konuşmanın ana argümanını oluşturuyor.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu