TED

Misha Glenny: Hackerları işsiz bırakmayın

Uzun yıllar saygın medya organlarının Balkan muhabirliğini sürdürmüş olan tarihçi ve küresel suç araştırmacısı Misha Glenny, TED konuşmasında, devletlerin hackerlardan faydalanması üzerine eğiliyor. Konuşmasına Anonymous’tan bir ses kaydıyla başlayan Glenny, siber suçların ve siber suçluların geldiği noktayı çeşitli örnekler üzerinden anlatıyor. İnternet’in geliştirilmesine ek olarak, bundan böyle siberalanın kontrolü için müthiş bir mücadele çağına girdiğimizi belirtiyor.

Glenny, hackerların profillerinin çıkarılarak, karakterleri ve kabiliyetleri üzerine sürdürülen çalışmalardan bahsederek konuşmasına devam ediyor. Birleşmiş Milletlerin, Torino’daki UNICRI merkezinde sürdürülen “Hacker Profiling Project’e” değinen Glenny, sonrasında sırasıyla beş hackerın özelliklerini, geçmişlerini ve kabiliyetlerini anlatıyor. Hepsi farklı ülkelerden ve geçmişlerden gelen bu beş hacker’ın Glenny’ye göre ortak özellikleri bulunuyor: Hepsi hackerlık kabiliyetlerini ergenlik yıllarında kazandı. Hepsinin matematik yetenekleri çok yüksek ve hepsi de hackerlık dünyası dışında sosyal hayatları olmayan bireyler.

Tüm bu özelliklerden yola çıkarak Misha Glenny, bu bireylerin, kabiliyetlerini yasal işlerde sergileyemediklerinden dolayı yasadışı hackerlık faaliyetlerine yöneldiklerini düşünüyor. Glenny, devletlerin veya yasal kurumların bu üstün yetenekli bireylere istihdam sağlayarak, yasal görevlerde kabiliyetlerinden yararlanılması gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde “evcilleştiremeyeceğimiz bir canavarı besleyeceğimizi” vurgulayan Glenny, kendisiyle iletişime geçen neredeyse tüm hackerların “Lütfen bize yasal yollarla çalışabileceğimiz işler sağlayın.” dediğini anlatıyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu