SektörelTürkiye

Google açık kaynaklı güvenli çip geliştirecek

Google’ın başını çektiği oluşum OpenTitan adlı açık kaynaklı çip projesine başladı

IBM ile giriştiği ‘quantum üstünlüğü’ yarışı gittikçe kızışan Google’dan güvenli çip üretme konusunda sürpriz bir adım geldi. Google birçok teknoloji firmasıyla birlikte açık kaynaklı güvenli çip üretmek için OpenTitan projesini başlattı. Veri merkezlerinde ve bilgisayar merkezlerinde kullanılmak amacıyla üretilecek çipin açık kaynak kodlu olması sayesinde isteyen herkes arka kapı açıklığı ve güvenlik zafiyeti olu olmadığıyla ilgili araştırma yapabilecek.

OpenTitan projesi başarılı olduğu takdirde uzun dönemli denetim ve gözetim yapmak isteyen devletlerin dijital cihazların arz zincirine sızarak bu cihazlarda casus yazılım/donanım yerleştirme çabalarına karşı koymaya yardımcısı olması planlanıyor.
Google’un kendi ürettiği ve çoklu güvenlik anahtarlarında ve Android telefonlarında kullandığı Titan isimli bir çipi bulunuyor. Google’ın Titan çiplerini geliştirirken kullandığı ‘Güvenin Kökü’ teknolojisi Titan’ların ön plana çıkan özelliği olarak biliniyor. Bu teknolojide kriptografik olarak çiplere dışarıdan müdahalenin önüne geçiliyor.
OpenTitan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan LowRisc tarafından yönetilecek. Projeye şu ana kadar ETH Zurich, G+D Mobile Security, Nuvoton Technology ve Western Digital destek vereceğini açıkladı. Google’ın açıklamasına göre OpenTitan sadece şirketin kendi ürünlerinde değil her türlü platform ve cihazda kullanılacak şekilde geliştirilecek.
OpenTitan yalnız değil
Güvenli çip üretimi teknoloji dünyasının uzun zamandır peşinden koştuğu bir ‘kızıl elma’. Daha önce Facebook, Intel ve Google’ın ortaklaşa geliştirdiği The Open Compute Project ana altyapıdaki sunucularda kullanılmak üzere veri merkezlerinin daha verimli çalışması amacıyla geliştirilmişti.
Apple da piyasaya son olarak sunduğu Mac Book bilgisayarlarda kendi ürettiği silikon çipi kullandı. Apple T2 adlı çipin amacı cihazların güvenlik fonksiyonlarını kontrol etmek ve kullanıcının parol ve şifre anahtarlarını güvenli bir şekilde depolamak.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Türkiye’de hane halkı internet erişimi nereden nereye geldi?

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu