Uluslararası İlişkiler

Bulgaristan teknoloji merkezi olma yolunda

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bir eğitim sitesi kuran eski bilgisayar bilimleri öğrencisi, bunun için Avrupa Yatırım Fonu’ndan (EIF) 30 bin Avro ödenek ve yerli iki melek yatırımcıdan  200 bin Avro destek sağlamış. Bulgarca’da ‘öğrenmek’ anlamına gelen ‘Ucha’ sitesinin kurucusu Darin Madzharov, sadece bir öğün yemek fiyatına bir yılın müfredatındaki tüm derslere kayıt olunabileceğini söylüyor.

Bulgaristan, ekonomisi düşük maliyetli imalat ve yenilikçi endüstri uzmanlarına dayalı olan Orta Avrupa’yı yakalama peşinde. Ülkeyi, Balkanlar’ın teknoloji merkezi haline getirecek temel dayanağı ise Batılılaşmış mühendis ve programcı jenerasyonu.

Yerel şirketlerin 40 bin civarında yazılım mühendisini istihdam ettiği ülkede, bilgi teknolojileri üretimin %3’ünü karşılıyor. Bulgar şirketlerin ayrı bir yere koyduğu ‘yenilik’ pek çok yeni mezun ve yatırımcıyı ülkenin iki büyük şehrinde topluyor.

Ülkenin IT becerilerinin Komünizm altında doğduğunu ve devlete ait elektronik şirketlerin donanım ve basit programlamada uzmanlaştığını söyleyen hızlandırıcı yatırım fonu ‘Eleven’ın kurucusu Daniel Tomov bunun mühendislerin iki nesil boyunca sahip olduğu güçlü ar-ge arka planını oluşturduğunu söylüyor.

Bu seneye kadar risk sermayesinin eksikliği hızlı büyüyen start-up’ları fonsuz bıraktı. Ancak, bugün yatırımcıların ortaya daha fazla para koyması durumu değiştirdi. EIF’den sağlanan 300.000 ila 3 milyon Avro arası fon desteğiyle küresel pazarı hedefleyen yerel şirketlere destek sunan Neveq Capital Partners ortaklarından Pavel Ezekiev, şirketler için hala sorun olan ödeneklerin çoğunlukla uluslararası girişim sermayesi fonlarıyla sağlandığını belirtti.

Bunların yanı sıra, yazılım ürünleri geliştiren uluslararası telekomünikasyon şirketi Speedflow Communications’ın Ukrayna’dan Bulgaristan’a taşınmasıyla, yatırımcıları ülkelerine çekmeye çalışan yöneticilerin çabaları sonuç vermeye başladı. Şirketin kurucusu Vlad Ellis durumu şöyle özetliyor: “Burada masraflar daha fazla ancak yetenekli insan sayısı çok ve siyasi riski yok.”

(Kaynak: Financial Times)

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu