Makale & Analiz

Jennifer Lawrance hangi şirketlerin hisselerini zıplattı?

 

Son birkaç gündür dünyadaki gazete ve web sitesi editörlerinin keyfi yerinde olmalı. Hackerların birkaç Hollywood yıldızının çıplak fotoğraflarını çalarak, internetten yayınlaması hepsinin işini kolaylaştırdı. Uzağa gitmeye gerek yok Salı günü Türkiye’deki belli başlı haber sitelerine girenlerin karşısına bu ‘skandal’ ile ilgili haberler, daha doğrusu foto galeriler çıkıyordu.

Dünya medyasının da magazinsel tarafına odaklandığı olayı takip eden birkaç gün içerisinde FBI, konuyla ilgili bir soruşturma başlattı ve Apple sistemlerinde güvenlik açığı olmadığını mağdur kullanıcıların şifrelerinin kırıldığını açıkladı. Fakat bu ABD’de son zamanlarda yaşanan ilk siber saldırı değildi.

Geçtiğimiz hafta aralarında JPMorgan gibi küresel anlamda sektör devlerinin bulunduğu bir grup ABD bankasına ciddi siber saldırılar düzenlenmiş, saldırılan bankalardan JPMorgan hariç diğerleri isimlerini açıklamamıştı. Saldırı ile ilgili FBI, başlattığı soruşturmada saldırının arkasında kimin olduğunu bulabilmek için CIA’den yardım istemişti. Yıldızların fotoğrafların ortaya saçılması ABD’de banka saldırılarını ile ilgili devam eden tartışmayı rafa kaldırdı. Bu iki saldırı arasında teknik olarak bir benzerlik bulunmasa da, iki saldırının da dünyanın belli başlı medya organlarında ve Amerikan kamuoyunu belirleyen önemli gazete ve televizyonların gündeminde olması dikkatleri bir kez daha siber güvenlik konusunu dolayısıyla da siber güvenlik ürünü geliştiren şirketlere çevirdi.

Ünlülerin çıplak fotoğraflarının yayınlanmasının ardından iki siber güvenlik şirketi Palo Alto Networks ve FireEye’ın hisselerinde ciddi yükselişler gözlendi. Ünlülerin mahrem fotoları Palo Alto yatırımcılarına %5.6 kazandırırken, FireEye’ın borsadaki değeri yüzde 9’luk bir artış gösterdi. Bu artışların neden kaynaklandığına dair bir açıklama yapılmazken, tartışmanın soğumasının ardından hisse fiyatları tekrar ‘normale’ döndü.

Hackerların sansasyonel saldırılarının siber güvenlik şirketlerinin borsadaki fiyatlarını yükseltmesine daha önce de şahit olmuştuk. Amerikan perakende satış devlerinden Target’in 40 milyon müşterisinin bilgisini bir siber saldırı sonrasında çaldırmasının ortaya çıkması da yine FireEye hisselerine yaramıştı.

Siber güvenlik şirketleri bir yandan müşterilerinin güvenliklerini sağlamaya çalışırken, aynı zamanda ciddi oranda saldırı kapasitesini de bünyesinde bulunduruyorlar. Bu şirketler sık sık kendi pazarlarını oluşturmak için tespit edilmesi zor saldırılar düzenlemek ve özellikle medyanın dikkatini çekecek hedefler seçmek ile suçlanıyor. Fakat bunlar ispata muhtaç iddialar olarak kalıyor.

Buna rağmen son olayda birkez daha gördük ki, kamuoyu oluşturma bir yana artık kim yaparsa yapsın siber saldırıların, güvenlik şirketlerinin hisselerine anında olumlu etkisi bulunuyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu